Originální zahrada snadno a rychle

10. duben 2012
Rada pro tento den

Jak a čím osázet zahradu, aby vypadala jinak než ty okolní? Velmi zajímavou možnost představují rostliny s velkými listy, k nimž patří především rodgersie, bohyšky, katalpy, podražce a baloty.

Jak na Rodgersie?
Rodgersie pocházejí z Číny a z Japonska. Přesto se jejich pěstování netřeba obávat, protože jsou mrazuvzdorné. Obecně jim vyhovují přistíněná stanoviště a vlhčí půda. Vyniknou kolem vodních toků a jezírek, kde jim dopřejeme výživnou humózní půdu s přídavkem rašeliny. Stanoviště vybereme spíše chráněné před silnějším větrem, který by mohl poškodit listy.

K oblíbeným patří bohyšky
Bohyšky jsou u nás dobře známé a v zahradnictvích najdeme nepřebernou škálu jejich druhů a kultivarů. K oblíbeným patří především bohyšky se žlutě a bíle panašovanými listy. Podobně jako rodgersie mají rády polostinné stanoviště s kvalitní hlubokou zeminou. Jsou rovněž plně mrazuvzdorné, ale o něco tolerantnější k suchu.

Katalpy mají zajímavé plody
Katalpy jsou dlouhověké, krásné, majestátní stromy s rozložitou korunou dorůstající až šestnáctimetrové výšky a šířky. Často je vídáme v městských parcích. Všechny katalpy mají kromě velkých listů i zajímavé plody připomínající dlouhé tenké doutníky. Katalpu vysazujeme na slunné, teplé stanoviště s propustnou, hlinitopísčitou a spíše neutrální až mírně kyselou půdou.

Podražce chrání domy před deštěm
Podražce jsou mohutné popínavé liány s pestrými květy a velkými srdčitými listy, které se na sebe taškovitě skládají – stěnu domu, po které se pnou, tak podražce zcela chrání před deštěm. Podražec rovněž dává přednost zastínění a vlhčí půdě. Na suchu a slunci trpí.

Pěstování balotů je náročnější
Baloty díky svým obrovským listům působivě navozují atmosféru tropů. Uplatňují se především jako solitéry, nejčastěji ve spojení s vodní plochou. Jejich pěstování je však o trochu náročnější - balotu vysazujeme jen v teplejších oblastech na chráněné přistíněné místo do kvalitní zeminy. V létě je dostatečne zaléváme a přihnojujeme, v zimě chráníme před mrazy hrubou slámou, chvojím nebo netkanou textilií.

Podrobný text najdete na webových stránkách ireceptar.cz. Celý článek najdete v dubnovém čísle časopisu Receptář.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.