Proč chodí houbaři do lesa také o Vánocích? Pro penízovky!

20. prosinec 2013
Rada pro tento den

O Vánocích se skalní houbaři vydávají za zimními houbami. Ti zkušení si s sebou kromě termosky s posilujícím občerstvením v košíku nesou také smetáček.

Nezřídka totiž právě pod čerstvě napadaným sněhem objevují kolem pařezů listnatých stromů trsy medových kloboučků s tenkými, černavými a jemně huňatými třeny. Jsou to penízovky sametonohé, vyhlášené kulinářské skvosty zimní mykoflóry.

Hodí se na vánoční stůl
Penízovky sametonohé (Flammulina velutipes) patří mezi jedlé druhy s léčivými účinky, existuje tedy o důvod víc, abychom jim věnovali pozornost v kuchyni.
Jejich dužnina je dokonale viskózní, proto relativně dobře snášejí teploty i několika stupňů pod nulou, aniž by mráz poškodil jejich buněčnou stavbu. Při oblevě pak pokračují v dalším růstu. Je však třeba dodat, že tohle neplatí, pokud panuje delší mrazivě suché počasí.
Při troše štěstí objevíte sametonožek i větší množství, a povede–li se vám takový nevšední houbařský úlovek navíc v době vánoční, je o důvod víc připravit z donesených hub štědrovečerní polévku nebo houbového kubu.

Zimní houbaření prostě náleží k oněm vzácným drobným lidským potěšením, která s sebou přinášejí sice skromná, ale o to radostnější splněná očekávání.

Další informace najdete v internetovém Receptáři na webu www.iReceptar.cz

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.