S výsevem tyčkových rajčat začínáme „na Josefa“

12. březen 2013
Rada pro tento den

Pro úterý 12. března jsme vybrali aktuální rady Ludmily Duškové pro zahrádkáře. Dozvíme se, jak na tyčková rajčata nebo co s mechem v trávníku.

Velice často se na zahradě potýkáme s mechem v trávníku
Jeho růst podporuje celá řada faktorů; nejčastěji je to nedostatečná výživa, zastíněné nebo vlhké stanoviště, kyselá půda a nesprávné sečení. Velmi výrazně rozšíření mechu potlačí, když jej po zimně z trávníku vyčešeme, místa, kde je tráva řidší, dosijeme a trávník přihnojíme, abychom podpořili jeho růst a tím potlačili návrat mech. Mech můžeme velmi účinně bez větší fyzické námahy odstranit z trávníku vyčesávačem neboli separátorem, který je dodáván jako příslušenství rotačního kypřiče půdy. Ocelové pruty separátoru veškerý mech vyčešou snadno a rychle. Pokud vyčesávač nemáme, nezbude než vzít železné hrábě a mech pořádně vyčesat vlastními silami.

Tyčková rajčata pěstujeme výhradně z předpěstované sadby
Vhodným termínem výsevu je konec února až polovina března, mezi zahrádkáři je dokonce vžitý termín „na Josefa“. Osivo vyséváme nejlépe do sadbovačů o velikosti buněk 5x5 cm. Můžeme semena vysít i plošně do okenních skleníčků, ale když rostlinky vytvoří třetí list, je nutné je po jedné rozsadit. Optimální denní teploty pro vývoj sazenic jsou 18–24 °C, v noci pak 14–16 °C. Rostlinkám je také třeba poskytnout dostatek světla, aby se zbytečně nevytahovaly. Ideální je samozřejmě, pokud sadbu můžeme předpěstovat ve skleníku. Asi 10 dní před výsadbou snižujeme ve skleníku v noci teplotu až k 10 °C i nižší, abychom rostliny dostatečně otužili. Sadba je vhodná k výsadbě na záhony, když doroste do velikosti 20–25 cm a má viditelný základ květenství na prvním vijanu. Do volné půdy rostliny vysazujeme, až když pominou jarní mrazíky, tedy nejčastěji ve druhé polovině května. Z nových odrůd rajčat stojí za vyzkoušení třeba Ateron F1, Dafne F1, Bajaja, Venus, Zlatava ad.

Celý text najdete v březnovém čísle časopisu Receptář.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.