Sladkoplodý jeřáb nabízí plody pro zavařování i zdraví

12. listopad 2013
Rada pro tento den

Plané jeřabiny jsou příliš trpké. Ovšem plody kulturní variety jeřábu překvapí příjemnou chutí. Lze z nich připravit rozmanité kompoty a marmelády, mají dokonce léčivé účinky.

Oblíbený jeřáb obecný, odrůda ’Moravský sladkoplodý’ (Sorbus aucuparia varieta edulis) je znám od počátku 19. století z okolí obce Ostružná u Šumperku. Stromy této odrůdy dorůstají do výšky 10 až 15 metrů. Zpočátku rostou pyramidálně, později se jejich koruny rozkládají. Jednoleté výhony jsou dlouhé, vzpřímené a silné. Plodí na dvouletém i starším dřevě. Plody (malvičky) jsou světle červené, mírně lesklé, chuti natrpkle kyselé a mají vysoký obsah vitaminu C, dokonce více než citrusy. A výhodou je, že vitamin C z těchto plodů je vysoce stabilní i ve šťávách.

Čím později plody sklízíme, tím sladší budou!
Sklizeň začíná v druhé polovině září, ale plody na stromě vydrží poměrně dlouho, i když se s přibývajícím časem přirozeně scvrkávají. Jeřáb není příliš náročný na polohu ani na péči, jen na příliš vlhkých stanovištích trpí strupovitostí. Nejkvalitnějších, plně vyzrálých plodů se dočkáme, pokud jeřáby pěstujeme na slunném stanovišti a v hlubokých půdách. Dobře snáší i poměrně kyselé půdy, ne však vápenitou půdu; v takové se dožívá jen nízkého věku. Dává přednost sušším stanovištím, byť se v přírodě běžně vyskytuje i u horských potoků nebo ve vlhkých pahorkatinách, kde často roste jako keř.

Plody se dobře dají upotřebit v domácnosti
Můžeme je konzumovat čerstvé, sušené nebo z nich vyrábět kompoty, likéry či sirup. V lidovém léčitelství se používají pro snižování vysokého krevního tlaku, při sklerotických obtížích nebo při poruchách štítné žlázy.

Další informace najdete v internetovém Receptáři na webu www.iReceptar.cz

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.