Recept pro tento den - 21.6.

Rada pro tento den

Dnes jsme pro vás vybrali recepty na knedlík z uzeného masa a na jahodovo-jogurtovou zmrzlinu. Oba předpisy jsou od čtenářů časopisu Receptář.

Knedlík z uzeného masa
Budeme potřebovat čtyřicet deka uzeného masa - může být i tučné, šest rohlíků, šest lžic polohrubé mouky, pět vajec, sůl, hrst kopřiv, trošku mléka a tuk. Vařené uzené nakrájíme na drobné kostičky, tři rohlíky nakrájíme na kolečka a zvlhčíme je mlékem, další tři rohlíky nakrájíme na kostičky a osmažíme je na másle. Do mísy dáme rohlíky, maso, žloutky, sůl, mouku, nasekané kopřivy, sníh z bílků a lehce promícháme. Namočíme utěrku, vyždímáme ji, potřeme tukem a narovnáme na ni připravenou směs. Stočíme, dobře zavážeme a vaříme ve vodě mírným varem asi hodinu. Hotový knedlík nakrájíme a můžeme ho posypat osmaženou cibulkou, nebo ho podáváme jako přílohu k zelí, špenátu a podobně. Recept poslala Eliška Ruprechtová z Pňovic.

Jahodovo-jogurtová zmrzlina
Na čtyři porce budeme potřebovat čtyřicet deka čerstvých jahod, čtyřicet pět deka plnotučného bílého jogurtu, jednu lžíci vanilkového cukru a půl kila šlehačky. Jahody omyjeme, pokrájíme na čtvrtky a vmícháme do jogurtu s vanilkovým cukrem. Ušleháme šlehačku a promícháme ji s jogurtovo-jahodovým krémem. Hmotou naplníme misky vypláchnuté studenou vodou a na pět hodin je vložíme do mrazáku. Zmrzlou hmotu snadno vyklopíme, když misku na chvilku ponoříme do teplé vody. Vyklopenou zmrzlinu ozdobíme šlehačkou a kousky jahod. Recept poslala Eliška Křížovská z Poličky.