Rozhlas u plotny - 12.12. (Kapr na červeném víně)

Rozhlas u plotny

Náš dnešní host Konstantin Plesky je majitelem a šéfkuchařem pražské restaurace, která se specializuje na jídla z ryb a mořských živočichů. V předvánočním čase bychom s ním rádi hovořili právě o rybách na vánočním stole.

Kapr na červeném víně

Suroviny pro 4 osoby:

cca 2 kg kapra,
250 g másla,
2 dl červeného vína,
20 dkg šalotky,
2 bobkové listy,
několik zrnek nového koření,
6 plátků citronu,
celý pepř,
mletý pepř,
sůl

Postup:
Vykuchaného kapra den předem očistěte, jemně prosolte a uložte v chladničce. Druhý den vložte kapra do nálevu do kterého dejte citron, bobkové listy, nové koření, celý pepř a sůl. Vařte pomalu (nechte "táhnout" na ubrousku) asi 25 minut. Mezitím si nakrájejte na drobné kostičky šalotku, vložte do hrnce, zalijte vínem (nejvhodnější je suché, nejlépe bordeaux), jemně osolte a opepřete a pomalu duste tak, aby se víno téměř úplně vypařilo. Ztuhlé máslo nakrájejte na kostičky a tyto postupně dejte do vinného vývaru za stálého mícháni na mírném ohni tak, aby šťáva zhoustla. Pozor! Musíte dbát, aby omáčka nepřišla do varu, neboť by se srazila.
Kapra pomocí ubrousku vyjměte, přeložte na předehřáté plato, přelijte červenou omáčkou a podávejte. Jako příloha se nejlépe hodí vařené brambory nebo bagetka. Doporučujeme, aby jídlo bylo konzumováno bezprostředně po dovaření.