S mořským vlkem plachetnicí kolem světa

2. srpen 2014

Větrem ošlehaný dřevorubec, otec pěti dětí, námořník a stavitel lodí. Rudolf Krautschneider v sobě dobrodruha nezapře. Loni oslavil sedmdesátku, polovinu života strávil na moři a na další plavbu se právě chystá.

Brázdit vlny oceánu na vlastnoručně vyrobených plachetnicích nepovažuje Rudolf Krautschneider za dobrodružství, ale životní potřebu. Navštívil všechny kontinenty včetně Antarktidy. Mapy si nejlíp nakreslí sám a nejspolehlivějším rádcem uprostřed oceánu jsou mu hvězdy.

S mořem ho pojí vztah téměř milostný. Však o své celoživotní posedlosti vodním živlem umí psát i vyprávět s neslýchanou vášní, ale i všestrannou znalostí. Nic na tom nemění ani fakt, že vychodil jen sedm tříd základní školy…

Nejen pro pírko tučňáka

Zatím poslední kniha s názvem Plachetnicí kolem světa pro pírko tučňáka je vlastně jakýmsi pokračováním celoživotního lodního deníku. Ten si mořský vlk Rudolf píše nejen sám pro sebe, ale pro všechny, kdo stejně jako on propadli dálkám.

A že není sám, to potvrdil i telefonát posluchačky, která by s ním další cestu ráda strávila na jedné palubě. Jestli ji Rudolf Krautschneider vezme s sebou, to se asi nedozvíme. Ale že už má postavený vor z vlastnoručně pokácených smrků. A že se už nesmírně těší na svoji další poklidnou plavbu Atlantikem, to je více než jisté.

Více si poslechněte ze záznamu v iRadiu.

autor: Hana Švejnohová
Spustit audio