Telefon pro Mária Biháriho přímo do studia. Volá maminka Zuzany Navarové!

3. leden 2015

Fenomenální romský nevidomý hudebník se rozhovořil o svých výjimečných vztazích. Do studia volaly fanynky. A nejenom ony.

Den před Světovým dnem Braillova písma se na Dvojce ozývala temperamentní romská hudba. Její představitel Mário Bihári je ale velmi klidný, rozvážný a pohodový člověk.

Za svoji popularitu vděčí jednoznačně zpěvačce někdejší skupiny Nerez Zuzaně Navarové. Ta si ho všimla a sama ho vyzvala ke spolupráci.

Haló, haló

Jeho vyprávění ve studiu o patrně nejdůležitějším vztahu v celé kariéře dovršil telefonát z Hradce Králové. Do živého vysílání se kromě dalších obdivovatelek a fanoušků Mária Biháriho dovolala maminka Zuzany Navarové.

„Já jsem tak šťastná, že tě slyším,“ ozvalo se do éteru. „Já jsem nemocná. Ležím v posteli, pustím rádio a úplně jsem se opařila. Já se celá chvěju. Nemůžu ani mluvit.“

Atlet, muzikant, fotograf nebo herec?

Mário Bihári žije spokojeně i bez možnosti vidět slunce nebo čerstvě napadaný sníh. Oslepl, když mu bylo osm let. Ztráta zraku mu ale dala šanci na sportovní kariéru: byl žákovským rekordmanem v běhu. Osudovou se mu nakonec stala hudba.

Jeho cesta vedla z Malacek okolo Levoči až do Prahy. Stal se jedním z nejslavnějších absolventů Deylovy konzervatoře pro zrakově postižené. Na svém kontě má i dva fotografické cykly ve spolupráci s Björnem Steinzem. A zvládá i zájezdová představení s Bárou Hrzánovou a Janou Bouškovou.

Více si poslechněte ze záznamu v iRadiu.

autor: Hana Švejnohová
Spustit audio