Tomáš Halík na návštěvě u Karla Čapka: „Hladíval jsem Olgu Scheinpflugovou po vlasech“

Vila Karla Čapka vzbuzuje u teologa a filozofa spoustu pozitivních emocí a vzpomínek na nejranější dětství. Spolu s rodiči totiž chodil na návštěvu ke vdově a herečce Olze Scheinpflugové. Jeho otec navíc pořádal Čapkovu literární pozůstalost.

Na paní Olgu má Tomáš Halík plno osobních vzpomínek. „Hladil jsem ji po vlasech a říkal: Ty máš tak krásný vlasy, jsi má princezna Zlatovláska.“ Na návštěvu k ní chodili až do její smrti v roce 1968. Vzpomínku na dětství pro Halíka představují i pohádky Karla Čapka. „Nic jiného mi rodiče ani nečetli. Jsem jeho pohádkami odkojený.“

Čapkův „Literární hřbitov“

Jeho otec Miroslav Halík jako knihovník spořádával literární pozůstalost po Karlu Čapkovi. „Spisovatel si své novinové články dával do bedny nazvané Literární hřbitov. Nikdy si ale nepoznamenal, kdy a kde vyšly. To byla otcova práce po Čapkově smrti.“ Spisovatel navíc používal spoustu pseudonymů.

Práce původně na pár měsíců trvala ale bezmála 40 let. „Po válce z otcovy neúnavné práce vzniklo kolem 40 knih. Čapek je už ale neviděl. Otec stojí za jejich editační prací, a to včetně vysvětlujících poznámek. Bez nich by už některé spisovatelovy narážky čtenáři nic neřekly,“ říká Halík.

Ondřej Kepka a Tomáš Halík ve vile Karla Čapka natáčejí pořad Na návštěvě u Karla Čapka

Společnost bratří Čapků

Halíkův otec byl v 50. letech předsedou Společnosti bratří Čapků. Její činnost tehdy sice povolena, ale utlumena. Dokud Čapka neobjevil sovětský badatel Sergej Nikolskij. „Do té doby byl pro komunisty buržoazní spisovatel. Až když ho objevili pro Rusko, začali ho vydávat i v Československu.“

Mnoho knih ale mohlo vyjít až v roce 1968, některé až v roce 1989. K častým návštěvníkům spolku pak patřil třeba i Václav Havel. Mezi velké Čapkovy obdivovatelky patří třeba dcera japonského císaře, která jeho pohádky prý považuje za to nejlepší, co kdy četla.

autoři: lup , Tomáš Halík , Ondřej Kepka
Spustit audio

Související