Adam Gebrian: S vynálezem buldozeru se přestaly stavět domy respektující terén

6. srpen 2016

Jsou pro architekty domy důležitější než lidi? A jaký vliv může mít architektura na naše životy, nebo dokonce na životy architektů samotných?

„S vynálezem buldozeru se přestaly stavět domy respektující terén. Dnes se terén přizpůsobuje domu,“ upozorňuje Adam Gebrian. I když je držitelem titulu Architekt roku 2014, sám o sobě skromně tvrdí, že je pouze fanouškem architektury.

Ještě v pěti letech chtěl být hajným. V sedmi už bylo jasné, že jeho osudem bude architektura. Dlouho si myslel, že domy jsou důležitější než lidi. Dnes už ale ví, že to tak není. (Hlavně potom, co se mu před několika měsíci narodil syn.)

Architektura ale zůstává neodmyslitelnou součástí jeho života. „Je jako kapka padající na vězňovu hlavu,“ glosuje. Vliv architektury na naše životy totiž prý vypadá jako nepatrný, ve výsledku je ale velmi významný. Poslechněte si celý rozhovor ze záznamu.

02162331.jpeg

Poslechněte si pořad Stříbrný vítr ze záznamu v Archivu pořadů. Názory Adama Gebriana může číst a poslouchat i na stránce pořadu Bourání Radia Wave.

autor: Filip Lukeš
Spustit audio

Související