„Bylo mi 30 let, vážila jsem 30 kg a dávali mi půlrok života.“ Skutečný příběh anorektičky

3. říjen 2016

Novinářka Michaela Jendruchová se léčí s mentální anorexií přes 20 let. Na příčiny přišla až po čtyřleté psychologické terapii. Potvrzuje, že hranice mezi dietou a anorexií je velmi tenká.

Podle novinářky Michaly Jendruchové je nejnebezpečnější plíživost anorexie: „Ona vás lehoučce hladí po hlavě a povzbuzuje vaše ego. Říká, jak je to super, jak budete krásná, šťastná. Přitom vám ale utahuje oprátku u krku. A je to tak nenápadné, že podlehnete opravdu lehce.“

Michaela Jendruchová

Sama Michala s anorexií bojuje už přes 20 let. Začalo to v pubertě. Několikrát se dostala na hranici života a smrti. Nejhorší to prý bylo ve 30, kdy jí lékaři dávali jen půl roku života. Vážila kolem 30 kg. „Základním kamenem úrazu u mne bylo nízké sebevědomí. Potřeba respektu.“

Dá se vůbec vyléčit?

Na to ale přišla až po čtyřleté psychologické léčbě. „Nemoc je tak strašná, že když se jí rozhodnete postavit, je silnější. Ovládne vás,“ popisuje Jendruchová. „Člověk se tomu dlouho brání, stydí se, nechce se léčit. Nakonec to bylo ale mé nejlepší životní rozhodnutí.“

Poslední čtyři roky v sobě postupně odhaluje příčiny anorexie. „Dnes o sobě říkám, že jsem v rekonvalescenci. Nemoc je ale potvora, která na vás může kdykoli nenápadně zamávat. Musíte ji ale odehnat,“ radí novinářka.

Hlavní znaky nemoci?

Nemoc si nevybírá jen dívky (nebo chlapce) a jen hubené. Anorektik může být i člověk „při těle“ s anorektickým myšlením. Nemocný se podle psychologů hodně schovává. Jí rád sám. Když už musí jíst před ostatními, porci rozkrájí na malá sousta, se kterými si na talíři hraje.


Anorexie podle psycholožky
- nemůže za ni ani pacient ani rodina
- musí se o ní mluvit
- nesmí se podlehnout klamu, podle kterého chce anorektik „jen jíst zdravě“

Protože má ale hlad, jídlo nahrazuje dietními nápoji, velkým množstvím kávy. Příjem potravy pak kompenzuje cvičením (ještě před snídaní, třeba i ve čtyři ráno) a taky zvracením. Častá je u nemocných zimomřivost. Některé pacientky dokonce umírají na podchlazení.

autoři: lup , Eva Kličková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.