Diagnóza roztroušená skleróza hned neznamená invalidní vozík

12. říjen 2016

Jak nemocným pomáhá konopí? Přečtěte si skutečný příběh pacientky i názor lékařky.

42letá Klára onemocněla roztroušenou sklerózou (RSka) ještě jako velmi mladá. V průběhu let ji postupně přestávají fungovat nervy, které ovládají svaly na nohou, zhoršila se jí tak chůze.

„Bylo mi 25 let a první příznaky byly netradiční: musela jsem každou chvíli na WC. Nedokázala jsem to ovládnout. Dlouho jsem problém řešila s urology, až jednou mi starý doktor a velký praktik řekl, že patřím na neurologii,“ vzpomíná Klára. Celý rok pak trvalo, než jí RSku potvrdili.

Nejsme všichni stejní

Prý věděla, že taková nemoc existuje a že to znamená invalidní vozík. „Teď už vím, že to představuje celou řadu problémů, ale vozík to vždy být nemusí,“ popisuje. Neuroložka Dana Horáková z Neurologické kliniky VFN a 1. LF UK v Praze považuje příběh Kláry za hodně netypický.

„Nemoc častěji začíná jiným typem příznaků: člověk přestane vidět na jedno oko, má různá brnění, necitlivosti nebo poruchy hybnosti. Poruchy svěračů nejsou nejtypičtějším příznakem. Pak opravdu diagnostika trvá delší dobu.“


Dana Horáková, neuroložkaKonopí neléčí podstatu roztroušené klerózy. Ale pomáhá na bolest nebo spasticitu (zvýšené napětí). Bohužel se nám ale zatím nepodařilo dostat do praxe konopné preparáty, přestože se o tom už řadu let mluví.

Příčiny nemoci

Jde o autoimunitní zánět. „Vaše bílé krvinky, které vás mají chránit, se spletou. Vstupují do mozku a míchy a tam poškozují nervová vlákna. Tedy hlavní kabely, které řídí většinu procesů v těle,“ vysvětluje lékařka. Dá se nemoci nějak vyhnout?

Nekouřit, zvýšit příjem vitamínu D (hlavní zdroj je sluníčko), jíst mořské ryby. „Jiná preventivní opatření ale neexistují. Víme, že čím jdete víc na jih k rovníku, kde je větší množství slunce, zmenšuje se výskyt roztroušené sklerózy.“

autoři: lup , Jiří Holoubek
Spustit audio