Ikonu všech průměrných Salieriho hraje Jiří Dvořák

29. listopad 2014

Pořad Stříbrný vítr se dočkal nového impulsu v podobě natáčení za přítomnosti publika v pražském Divadle Viola. Protagonistou premiérového dílu byl Jiří Dvořák, člen souboru Divadla na Vinohradech, zároveň vyhledávaný dabér, herec filmový a televizní.

Ačkoli se původně poněkud ostýchal vyprávět o sobě a své cestě za herectvím, přítomnost přívětivě nakloněného publika i otázky moderátorky Jitky Novotné ho podnítily k rozkrytí poutavých zážitků, vzpomínek a historek.

Samozřejmě došlo na jeho zatím poslední vinohradskou premiéru, představení „Amadeus“, kde podává mimořádný výkon jako reprezentant všech průměrných, Antonio Salieri. Dozvíme se, jak vlastně jeho vinohradské angažmá začalo a jak ho tehdejší ředitelka Jiřina Jirásková objevila. Vydáme se do rodných Modřic u Brna, do dob elévského působení v Šumperku i studií na JAMU.

A protože ani život herce nebývá jen procházkou růžovým sadem, zjistíme, jak se Jiří Dvořák vyrovnává s rolí, do které se mu ani trošku nechce vstupovat… Tečku za pořadem obstará umělcovo profesní krédo – ve verších, prosím!

Poslechněte si pořad ze záznamu v iRadiu.

autor: Filip Lukeš
Spustit audio