Jak bojovat s tichým zlodějem kostí? „Dávám si pozor, kam šlapu,“ říká 80letá pacientka s osteoporózou

19. říjen 2016

Lékaři tipují, že se dnes s osteoporózou léčí 7 až 8 % celosvětové populace. Nejzávažnější komplikací je zlomenina krčku stehenní kosti, a to věru není nic příjemného.

Paní Milada má osteoporózu už 15 let, dnes je jí 80, ale stále pracuje a užívá si i své koníčky. „Já na to vlastně přišla při přednášce na Univerzitě třetího věku,“ říká paní Milada. Zmenšila se jí výška postavy, měla 2x zlomené zápěstí, bolela jí záda. „Největší zákeřností je ale to, že nemoc ze začátku vůbec nebolí.“

S nemocí se rozhodla bojovat, je na sebe opatrnější hlavně s výběrem stravy a taky začala cvičit. „Po několika dalších zkušenostech se zlomeninami ramene a žebra, si dnes dávám velký pozor, kam šlapu,“ dodává.

Každá zlomenina po 40 roku věku je vždy považována za rizikový faktor a pacient má být vyšetřen!
Vladimír Palička, lékař

Tichý zloděj kostí

„Paní Milada na to jde skvěle,“ říká lékař Vladimír Palička, předseda Společnosti pro metabolická onemocnění skeletu České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně. Je to velmi závažná civilizační choroba, jde o úbytek kostní tkáně, kostního minerálu a současně s tím i o změny v mikroarchitektuře kostí. Nejvíc jsou ohroženy ženy po hormonálním přechodu, ale taky děti.

První příznaky nebolí

První příznakem, jak popsala i pacientka, zmenšování postavy. „Dřív mnoho starších lidí říkávalo, že rostou do země. Měli pravdu, pokud jde třeba o pět centimetrů, tak to poznáte na oblečení, kdy máte najednou nějakou delší sukni. Ale setkal jsem se s pacienty, kteří se zmenšili o 15 a více centimetrů. To už je opravdu patologický proces,“ vysvětluje lékař.

Může za to zhroucení některého z páteřních obratlů, postava se deformuje, je shrbená a může to u vás způsobit i zhoršené dýchání. Bohužel ani takovýto proces řada lékařů vůbec nevnímá jako příznak osteoporózy. To až se něco zlomí, a to už je choroba rozvinutá.

Osteoporózu mají i děti!

Zpozornět byste měli při opakovaných zlomeninách kterékoli kosti na těle. „Děti dnes bohužel nemají tak dobře vyvinuté kosti jako dřív. Mají jinou stravu, sedí u počítačů, málo cvičí, málo běhají venku.“

Eufemisticky se někdy říká, že osteoporóza je choroba dětství, která se projevuje ve stáří. Člověk si do kostry v mládí ukládá vápník, minerální látky, bílkoviny, tedy vše, aby kost byla hodně pevná, dobře vyrostla a odolávala zátěžím. A kdo si do „kostní banky“ uloží málo, tak se brzy dostane na dno. Jedinou radou je tak dostatek pohybu (už od dětství), hodně vitaminu D a vápníku ve stravě!

autoři: lup , Eva Kličková
Spustit audio