Jak se bránit telefonátům od Šmejdů? Praktická ukázka

3. listopad 2016

Příběhy těch, co naletěli, jsou velmi podobné… Nabídnou vám něco zadarmo a než se nadějete, chodí vám výhružné dopisy, kde hrozí soudem a exekucí. Jak v telefonu odpovídat?

Panu Pavlovi nabídla jedna společnost zdarma a na vyzkoušení potravinové doplňky (vitamíny na měsíc). Zaplatit měl 49 Kč, a to jen za poštovné. „On se ale zachoval tak, jak byste měli i vy: nediskutoval, nenechal se nalákat a hovor rychle ukončil,“ říká Jan Tuna, reportér internetové televize.

Posluchač telefonát ukončil ve chvíli, kdy se dozvěděl o jeho monitorování. Podle advokáta Jana Fulína je každé nahrávání hovoru pouze ochranou dané společnosti. V případném sporu se spotřebitelem by takto mohli doložit, že jste s nimi uzavřeli smlouvu distančním způsobem.

V případě pana Pavla ale advokát odkazuje na občanský zákoník, který klade zvýšený důraz na ochranu spotřebitele. „Takže by velké šance u soudu rozhodně neměli,“ myslí si advokát. Zákon totiž na tyto smlouvy klade daleko větší nároky než na ty klasické.

Kdy je smlouva uzavřena přes telefon vůbec platná? Vždy musí obsahovat tyto informace:
  • na jak dlouhou dobu jste smlouvu uzavřeli 
  • jaké povinnosti jsou na vás kladeny
  • kolik vás bude plnění smlouvy stát 
  • musí vám vysvětlit právo na odstoupení od smlouvy (do 14 dnů, a to i bez udání důvodů, zboží ale musíte vždy vracet s dodejkou; nestačí jen doporučeně!)
  • musíte se zněním smlouvy vyslovit jednoznačný souhlas (i písemný)
  • smlouva není uzavřena, pokud pouze souhlasíte s bezplatnou zásilkou (případně se zásilkou, kdy zaplatíte poštovné)
autoři: lup , Eva Kličková
Spustit audio