Jednoduchý trik, jak bez ochutnání v obchodě poznat kvalitní vánoční cukroví

1. prosinec 2016

Tradice velí, že vánoční stůl musí být štědrý. Na pečení cukroví dnes ale nemá každý čas, a tak si musí vypomoci kupovaným. Jak bez ochutnání poznat to kvalitní?

„Jednoduchá rada je vybírat to, které má nejkratší složení. Pokud je dlouhé, je jasné, že se výrobek skládá z polotovarů a éček. Mléko, máslo, vejce, mouka. To nezabere víc jak dva řádky,“ říká Olga Šlesingerová z časopisu dTest, který udělal test populárních třených lineckých rohlíčků.

Čokoládová iluze

Pokud se ale přece jen začtete, bývá prvním šidítkem ona lákavá hnědá poleva. „Čokoládu jsme ale v žádném z testovaných výrobků nenašli.“ Ve skutečnosti jde o kakaovou tukovou polevu. Pokud to výrobce přizná ve složení, nejde o nic nezákonného. Testovatelé se ale i podívali i na tuk.

Třené linecké těsto se od toho základního liší tím, že má tuku skoro dvojnásobek. „Všichni výrobci z našeho testu použili rostlinné tuky, které jsou levnější než máslo. Jiné výhody nemají.“ Velké rozdíly naopak byly v použité ovocné náplni. Některé obsahují 49 % ovoce, jiné jen 8 %. Konkrétními druhy ovoce se ale výrobci „nechlubí“.

Udělejte si je doma sami

K nalezení kvalitního cukroví je proto třeba důmyslné detektivní práce. „Nebo si najít svého pekaře, který polotovary a náhražky nepoužívá. Nejjistější každopádně je vyhrnout rukáv a sám se pustit se do pečení.“

Logo

Recept na linecké rohlíčky podle časopisu dTest

  • 100 g moučkového cukru
  • 250 g měkkého másla
  • 280 g hladké mouky
  • 20 g kukuřičného škrobu
  • 1 vejce
  • citronová kůra
  • 100 g rybízového džemu na spojení
  • 80 g hořké čokolády na polevu

Těsto uděláte tak, aby bylo jako pasta. Tu nastříkáme na plech vyložený pečícím papírem a pečete 10 minut při teplotě 160 °C. Po vychladnutí slepíte rybízovým džemem a namočíte do směsi rozpuštěné hořké čokolády (80 g) a másla (30 g).

autor: ČRo Dvojka
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.