„Karle, byl jsi jako mladej namakanej?“ František Ringo Čech vs. Karel Štědrý

14. únor 2016

Hostem vzpomínkového, ale ne sentimentálního pořadu o hudbě a dění minulého století, a taky moderátora Františka Ringo Čecha byla výjimečná postava naší kultury Karel Štědrý. Ten na to ale kontruje: „já jsem jen dělník kultury, ale výjimečný se opravdu necítím.“

František Ringo Čech: Já vždycky páčím ze svejch hostů to nejcitlivější období mladýho člověka. To už dozrávající dětství, který tě formuje. Prosím tě, poslouchali jste určitě rádio. Nic tenkrát jinýho nebylo. Co se hrávalo v tý době? Utkvěla ti v hlavě nějaká písnička, kterou třeba si maminka zpívala, pouštěla si jí nebo máš ty nějakej takovejhle silnej zážitek?

Karel Štědrý: My jsme poslouchali Orchestr Karla Vlacha a já se pamatuju na zážitek, kterej mi zůstane jaksi zapadnutej v paměti, když jsme s klukama z gymplu šli na koncertu Orchestru Karla Vlacha, který byl ve Slovanském domě. Pak jsem si to promítnul v pozdějším životě, že jako číslo tam byli Kučerovci. Zahráli 3, 4 písničky. A pak tam byl Vlasta Burian. Vlasta Burian, chudák starej pán. Uprostřed čísla mu manželka přinesla židli... Já jsem od něj chytil jeden fór. Když někdo zívne, řeknu: „Nenudím vás při vašem vzdělání?“ A to už jsem tak profláknutej, že jakmile někdo v mý společnosti zívá, tak vždycky se podívá na mě a řekne: „Ne, nenudíš.“

František Ringo Čech: Já nevím, proč jsem měl vždycky pocit, že jsi patřil k partě Rokoka. To je ale omyl, patřil jsi do Semaforu.

Karel Štědrý: S Waldou a Evou Pilarovou jsme odešli do Rokoka a vydrželi tam deset let. V Semaforu jsem pak byl tři roky. Pak se dělaly prověrky, to bylo v roce 1968.

Vyplňoval jsem dotazník a na otázku „Souhlasíte se vstupem vojsk“ jsem napsal: „Nesouhlasím, protože si myslím, že jsme tak malá země, že jsme si měli udělat pořádek sami.“ A Vostřel dostal příkaz vyhodit mě z politických důvodů. Přišel ale za mnou a říkal: „Hele, jak dostaneš padáka z politických důvodů, tak si nikde neškrtneš. Když to uděláme tak, že to bude výpověď po oboustranné dohodě, tak jsi čistý. Odcházíš z divadla, nic se neděje.“ Takže jsem podepsal výpověď po oboustranné dohodě a to mě zachránilo!

Karel Štědrý a František Ringo Čech

Bylo to v době, kdy jsem se rozhodoval, jestli budu zpívající konferenciér nebo konferující zpěvák. Nakonec jsem se přiklonil ke konferenciérovi. Přišla totiž nabídka na moderování pořadu Vysílá studio A s Pepíkem Vobrubou, s Karlem Krautgartnerem... Nakonec z toho bylo 29 dílů Kabaretu u dobré pohody, poslední tři díly byly s Františkem Filipovským nebo s Dášou Veškrnovou. Taky Diskotéku pro starší a pokročilé, Písničky pro všední den a tak dál.

František Ringo Čech: Jaká byla tvoje první pecka v Rokoku?

Karel Štědrý: Kdo se večer hájem vrací, ten ať klopí zraky, ať je nikdy neobrací k vrbě křivolaký...

A potom, tuším v roce 1964, jsme spolu s Waldou Matuškou dostali nabídku soutěžit v pořadu Písničky na zítra. A právě tam se zrodil Malý stan, který soutěž vyhrál. Prodalo se ho 250 000 nosičů. Napsal ho Bedřich Nikodém, text Zdeněk Borovec a Karel Mareš to s námi korepetitoval. A taky vymyslel to gesto s rukou, které, když písničku zpívám, dělají diváci se mnou do dneška.

František Ringo Čech: Karle, já se taky s oblibou pohybuju na hraně seriózního bulváru, tak se zeptám: Byl jsi vždy miláčkem žen. Jak sis tenkrát vybíral svoji životní družku?

Karel Štědrý: S mou první manželkou jsem se seznámil na plovárně. V juniorských letech jsem totiž závodil a plaval styl znak.

František Ringo Čech: Čili byl jsi namakanej, jak říkají dneska?

Karel Štědrý: Byl jsem namakanej. Musím se ti pochlubit, byl jsem totiž v národním družstvu, v dorostu. Dokonce jsem jeden rok držel i rekord na 200 metrů ve znaku. Chodili jsme s partou na žlutou, tedy na plovárnu, hráli tam volejbal a byla sranda. Taková plovárenská partička, kde se vyprávěly fóry. S kamarádem jsem tam často hrával volejbal proti mé budoucí ženě. A vždy, kdy jsme vyhráli set, tak to bylo o panáka. Jana byla tak bezvadná holka, že jsem se do ní zamiloval a vydrželo nám to 20 let.

František Ringo Čech: To je nádhera.

Karel Štědrý: Máme spolu dvě dcerušky, které vlastně pojmenoval Semafor. Před premiérou hry Zuzana je sama doma se narodila první, která se samozřejmě jmenuje Zuzana. A pět let na to, když jsme natáčeli Kdyby tisíc klarinetů, tak opět radostná událost. Já už jsem se těšil na vláčky, na vojáčky a zase holka...

František Ringo Čech: A pojmenovali jste jí klarinet?

Karel Štědrý: Ne! To vymyslel Walda a dostala jméno Tereza. Třetí dítě už jsme nechtěli. Jak totiž znám svůj smysl pro humor, tak by to byla Babeta. Po 20 letech ale manželka zemřela a já pak tři roky dělal tátu i mámu. Jezdil jsem na zájezdy, vychovával dětičky, dělal s nimi úkoly, myl okna. Dokonce jsem měl speciální recept na jejich mytí: do poslední vody musíš dát vanilkový pudink. Okna se pak skvěle lesknou.

Nakonec jsem se na jednom plese a s pomocí Jardy Suchánka, seznámil s mou současnou manželkou. Hráli jsme tam s panem Vlachem. Jsme spolu už 30 let, je to bezvadná holka. A máme i syna Karla.

František Ringo Čech: Karle, jakou muziku bys doporučil dnešním posluchačům?

Karel Štědrý: No, co si myslíš? Největší hit a největší pecka, která se ozývá skoro ve všech americkejch filmech z války: In the Mood.

František Ringo Čech: A vzkaz mladý generaci? Teď je pouč. Poučuje vás božský Ringo a Karel, vážení mladí, tak co jim doporučíme?

Karel Štědrý: To je trošku podpásovka, protože jsem si to nemohl jaksi promyslet, ale nepohrdejte starší generací.

František Ringo Čech: Nádhernej konec. Přidávám se a hezkej den. Karle, ahoj.

Audiozáznamy další rozhovorů s Hvězdami vinylu najdete v našem Archivu pořadů.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: František Ringo Čech
Spustit audio