Na děložní myom zkoušela alternativní léčbu. Lékař ji nakonec zachránil

14. prosinec 2016

Nezhoubné nádory děložní svaloviny mohou být malé a nenápadné, ale klidně mohou dorůst do velikosti menšího melounu. Právě to se stalo paní Karolíně.

Po porodu jí vyrostl nejdřív malý, pak 5cm a do 10 let z něj byl myom velikosti malého melounu. „Doslova mi vylézal ven z břicha. Operace jsem se bála. Hrozili mi odstraněním celé dělohy.“ Zkoušela alternativní léčbu, nakonec ale našla lékaře, který myom vyndal. I bez radikálního zásahu.

Jejím operatérem byl Michal Mára z Gynekologicko-porodnické kliniky VFN v Praze. Ten varuje před odkládáním i radikálních řešení. „U velkých nálezů mají pacientky i další problémy, jako je anemie z velké ztráty krve. Objevuje se problém se spontánním močením a nejen to.“ Myomy mohou mít i onkologická rizika.

Jak myom vzniká?

„Příčiny jejich vzniku neznáme. Co ale víme, jsou rizikové a genetické faktory, které u myomů hrají velkou roli,“ říká gynekolog. Bez ženských hormonů by ale nevznikly. Taky se v postmenopauze už netvoří. Hormony jsou ale jen hnací motor, ne vyvolávající příčina. Jak se projevuje?

Odstranění myomu hysteroskopicky

Obvykle to je velmi silná menstruace každý měsíc. Všechny ostatní příznaky jsou nespecifické a mohou znamenat i jiné diagnózy. „Nebo dochází až k bizarním situacím, kdy se děloha zvětší stejně, jako kdyby byla těhotná. Důvodem je velký myom.“

Máme tady epidemii?

V poslední době se velmi zvýšila četnost myomů, hlavně u starších žen. Podle gynekologa za to ale může zlepšení sonografické diagnostiky při běžných preventivních prohlídkách. Navíc se zlepšily i možnosti jejich léčby.

„V minulosti lékař mladší ženě s diagnostikovaným myomem doporučil rychle otěhotnět a pak odstranit dělohu. To už dnes naštěstí není,“ dodává Michal Mára.

autoři: lup , Eva Kličková
Spustit audio