Nebezpečná cesta ke kráse. Botoxová party může skončit žloutenkou i smrtí

30. listopad 2016

Vyrovnat vrásky, odstranit skvrny na kůži, upravit oční víčka nebo vyplnit rty. To jsou typické zákroky, kterými nás mohou odborníci zkrášlit. Anebo naopak.

Odstranit následky neodborného zákroku zabere i několik měsíců a výsledek je nejistý. Ještě nebezpečnější může být aplikace botulotoxinu, při které může jít o život. Zařízení, kde takový zákrok nabízejí, tak musí být připraveno na okamžitou pomoc, říká primářka Miroslava Pelechová z Ústavu lékařství a kosmetiky.

Velmi rizikové jsou například botoxové párty, kdy se lidem během jednoho odpoledne hromadně aplikuje botulotoxin. Ať už v kosmetickém salonu nebo jen u někoho v bytě. „Naskakuje mi z toho husí kůže. Nedovedu si představit, že by pro každého klienta měli jednorázové pomůcky. Nebezpečí nákazy žloutenkou je v takovém případě velké.“

Problém až po 9 měsících

Problémy mohou nastat i u celkem neškodné kyseliny hyaluronové, pokud vám ji neaplikuje odborník. Nepříjemnou zkušenost má i paní Zuzana, která si jí v kosmetickém salonu nechala vyplnit rty. „Myslela jsem si, že se jedná o bezpečný zákrok. Vůbec jsem netušila, jak hrozná může být reakce. Vždyť je to látka přírodní a tělu vlastní.“


Pozor na to, co si necháváte dát pod kůži. Kyselina hyaluronová je různé kvality. Obrazně řečeno si můžete pořídit trabant i mercedes. Zpravidla to poznáte na ceně.

Nejdřív bylo všechno v pořádku. Problém přišel až po devíti měsících. Ukázalo se, že otok rtů je reakcí na nevhodný výplňový materiál. Mladá dáma, která zákon provedla, přitom tvrdila, že k tomu má oprávnění a že prý v Německu vystudovala dermatologii. Výsledek vidíte na obrázku.

Výsledek neodborné aplikace kyseliny hyaluronové do rtů

Rty jsou výzva i pro zkušené lékaře

Zmiňovaný zákrok se může zdát jednoduchý, ale opak je pravdou. „Musíte zohlednit poměr horního a dolního rtu. Musí zůstat vyvážený. I pro zkušené lékaře z oblasti estetiky je ret prubířským kamenem. Pokud se do toho pustí laik, je to nezodpovědnost a drzost,“ zlobí se Pelechová.

Podle čeho tedy vybrat specialistu? „Vybírejte si pracoviště, která jsou specializovaná na estetiku a plastiku. Jestliže něco dělám denně, je daleko pravděpodobnější, že to budu dělat výrazně lépe než ten, kdo to má jako boční záhumenek.“

autor: ČRo Dvojka
Spustit audio