„Plány do budoucna? Už si nekupuju ani zelené banány,“ říká Pavol Hammel

28. srpen 2016

Vystudovaný právník, který si na svou první kytaru vydělal sběrem lipového květu, i to je hudebník a zpěvák Pavol Hammel. Člověk, který stál u zrodu bigbítu na Slovensku.

Nepovažuje se za pesimistu. tvrdí o sobě, že je informovaný optimista a všechno si dokáže racionálně vypočítat. Možná i proto si před prvním vystoupením v tehdy v Československé televizi sehnal brýle s kulatými skly, aby vypadal jako John Lennon.

„Za minulého režimu se u nás takové zboží vůbec neprodávalo, takže jsem si je dovezl ze zahraničí,“ vzpomíná Pavol Hammel. Slibnou budoucnost jeho kapely Prúdy násilně přervala vojna, na kterou musel Pavol Hammel odejít.

Co všechno mi vzala vojna

„Sebrala mi nejen řidičák a důstojnost, ale hlavně kontakty v Polsku, NDR, Maďarsku i jinde,“ říká. Během výkonu vojenské služby se mu ale v roce 1974 narodila dcera. „Všechny pohromy přišly naráz,“ směje se známý hudebník.

Pavol Hammel nedávno vydal nové album a stále koncertuje, ale jinak se do budoucnosti moc nedívá. „Plánování je čím dál méně. Já už si nekupuju ani zelené banány,“ žertuje nakonec. Pokud se chcete o životě a práci Pavola Hammela dozvědět více, poslechněte si celý rozhovor s Jitkou Novotnou.

Jitka Novotná a Pavol Hammel

Pořad Stříbrný vítr poslouchejte každou sobotu od 17:05 na Dvojce Anebo kdykoli ze záznamu v Archivu pořadů.

autor: Filip Lukeš
Spustit audio