Na hraně života a smrti. Příběh takřka dětí, které vytvořily jednu z největších odbojových organizací u nás

Vzpomínky a zpověď tehdy devadesátiletých mužů Oldřicha Cecha a Lubora Zoufala zaznamenal Stanislav Motl v roce 2015. Dokument poslouchejte do pondělí 1. června 2020.

Jsou už posledními z odcházející generace, kterou naplno zasáhla německá nacistická okupace a druhá světová válka. Tehdy jim nebylo ještě ani 20 let. Stáli teprve na prahu dospělosti.

Zvolili si cestu, na jejímž konci čekala smrt. Dva chlapci, dnes více než 90letí muži. Jejich příběh je příběhem několika set takřka ještě dětí, kteří ve své době dokázali vytvořit jednu z největších odbojových organizací v Čechách a na Moravě.

Nebýt vybombardování Drážďan, skončil bych pod sekerou, říká dnes třiadevadesátiletý Lubor Zoufal
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.