Příběhy slavných: Greta Garbo

24. listopad 2014

Slavná herečka dvou tváří: na veřejnosti krásná podivínka, v soukromí veselá a zábavná společnice. Její život poodhalí Hana Maciuchová v hlavní roli.

Podle dobových médií a hlavně tehdejšího bulváru, byla Greta Garbo tajemná a dramatická Švédka. Novináři ji často popisovali jako ledovou nebo severskou Sfingu.

Neposkytovala rozhovory, nesnášela fanoušky, nedávala autogramy. Při práci se na ni nesměl nikdo dívat. Dokonce někdy musel ze scény zmizet i režisér. Čím méně o sobě mluvila, tím víc o ní ostatní přimýšleli. Prostě krásná podivínka.

Žena dvou tváří

Podle vzpomínek jejich blízkých přátel a rodiny to ale pravděpodobně byla zcela jiná žena. Byla vtipná, chytrá, veselá, uměla například skvěle imitovat některé kolegy, vášnivá a taky dost dobrá obchodnice. Několikrát si dokázala v Holywoodu sjednat skvěle finanční podmínky a neváhala tehdejší šéfy přitlačit ke zdi malou stávkou.

Obezřetně si hlídala soukromí, a to i v době, kdy dostávala desetitisíce dopisů. Navíc za každou zmínku o ní platil bulvár horentní sumy. Skoro fascinující je, že si své soukromí uchránila až do své smrti v roce 1990. Přitom žila v New Yorku, chodila nakupovat a na procházky. Dokonce se ani neví, na co zemřela. Nepřála si to.

Holywoodské začátky

Do Ameriky přišla jako velmi mladá, nemluvila dobře anglicky. Její poradci údajně tehdy usoudili, že bude lepší, když ani moc mluvit nebude. A jí to zjevně vyhovovalo. Celý život. Na čem se ale všichni tehdy shodovali, že to byla vynikající herečka. I ve filmech, které byly brakové, hrála skvěle. Navíc, jako jedna z mála tehdejších hvězd, zvládla hraní ve zvukovém filmu.

Filmový Oskar ji vždy o vlásek minul

Narodila se v roce 18. září 1905. V roce 1925 přijela do Ameriky. Několikrát byla za své filmy nominovaná na Oscara, nikdy ho ale nedostala. Po neúspěchu filmu Žena dvou tváří v roce 1941 se stáhla do ústraní. Bylo jí 36 let! Nikdy se už k filmu nevrátila. Odmítla všechny nabídky, včetně divadla a televize.

O posledních padesáti letech jejího života se ví jen málo. Hodně cestovala, sbírala obrazy, chodila na pravidelné procházky. Kdo ví, jaká byla. Udělejte si úsudek sami při poslechu Příběhů slavných.

Účinkují: Hana Maciuchová a Petr Kubes
Režie: Michal Bureš
Autor: Ivana Pustějovská
Natočeno v Českém rozhlase Olomouc v roce 2010

Poslouchejte od pondělí 24. do pátku 28. listopadu. Jednotlivé díly najdete po jejich odvysílání zde. Ostatní Příběhy slavných najdete v iRadiu.

autor: Michal Bureš
Spustit audio