Příběhy slavných: Federico Fellini

19. leden 2015

Zopakoval si maturitu. Kreslil karikatury a komiksy s Flashem Gordonem. A nakonec dostal několika Oscarů.

Účinkují: Miroslav Hruška a Dita Vojnarová
Režie: Michal Bureš
Přípravil: Vojtěch Landa
Natočeno v Českém rozhlase Olomouc v roce 2009

Narodil se 20. ledna 1920 jako nejstarší ze tří dětí. Po maturitě roku 1938, kterou musel opakovat, odešel do Florencie. Kreslil vtipy a karikatury. Taky psal Příběhy Gordona Flashe pro časopis 420.

Život mezi novináři

Roku 1939 odešel do Říma, kde se zapsal na univerzitu. Opět pracoval jako karikaturista a ilustrátor a příležitostně psal do několika novin. Psal také texty a skeče pro rozhlas a pravidelné sloupky pro humoristický časopis Marc´Aurelio.

V rozhlase poznal také svoji pozdější ženu Giuliettu Masinu, kterou si v roce 1943 vzal. Po osvobození Říma americkou armádou (4. června 1944) si s několika přáteli otevřel Funny Face Shop. A tam opět kreslil pro americké vojáky karikatury.

Stříbrné plátno a nominace na Oscara

Po druhé světové válce se věnoval téměř výhradně filmu. Seznámil se s režisérem Robertem Rossellinim, se kterým psal scénář pro film Řím – otevřené město (1946). Tehdy byl poprvé nominován na Oscara.

Roku 1950, už jako autor 19 scénářů, natočil společně s Albertem Lattuadou svůj první film, Světla variété. Úspěch měl ale až o čtyři roky později jeho film Silnice (La Strada), ve kterém hrála Giulietta Masina hlavní ženskou roli.

Přes odpor Luchina Viscontiho a jeho přívrženců získal řadu ocenění v Itálii i v zahraničí. Po neúspěchu filmu Il bidone natočil s pomocí Piera Paola Pasoliniho snímek Cabiriiny noci, který vzbudil ostrou kritiku, ale měl velký úspěch.

Felliniho nejslavnější film je Sladký život (La dolce vita) z roku 1960, ve kterém vytvořili hlavní role Marcello Mastroianni, Anouk Aimée a Anita Ekberg.

autor: Michal Bureš
Spustit audio