Příběhy slavných: Král Jiří VI.

23. únor 2015

Král Jiří VI. je známý jako přímočarý a odpovědný muž. Je otcem současné královny Alžběty II. Navíc celý život statečně bojoval s koktavostí, což je u panovníka velký handicap. Jeho lid ho ale přesto opravdu miloval.

Albert Frederik Artur Jiří stál v čele Spojeného království Velké Británie, Severního Irska a Britských dominií v letech 1936–1952. Jeho život začal 14. prosince 1895.

Králem jen hrou osudu

Po smrti jeho otce krále Jiřího V. se panovníkem nejdřív stal jeho bratr Eduard. Ten ale, kvůli sňatku s dvakrát rozvedenou Američankou, abdikoval. Z Alberta se tak korunovací 12. května 1937 stal král Jiří VI. Byl to otec současné královny Alžběty II.

Nejpopulárnější muž země

Byl druhým synem krále Jiřího V. a přes svou vrozenou nesmělost projevil v těžkých dobách Británie neobyčejnou statečnost. Společně se všemi Brity sdílel obtíže války včetně bombardování Londýna. Po náletech ho bylo často možné vídat v ulicích, jak utěšuje a povzbuzuje Londýňany.

Koktavý Bertie

Král Jiří VI., kterému všichni říkali Bertie, je známý tako jako muž, který statečně bojoval i s velkou osobní obtíží, kterou byla koktavost. První zadrhávání se u něj objevilo kolem osmého roku věku. Největší problém měl se slovy obsahující písmeno K. Což u chlapce, který se narodil v královské rodině, bylo velmi stresující.

Důvody poruchy řeči

Dnes už se navíc ví, že děti, které se narodí jako leváci, což Bertie byl, a přeučují se na druhou ruku, mají právě s koktáním velké problémy. Ostatně, v roce 2010 vznikl i film Králova řeč (The King's Speech), který se právě jeho boji s koktavostí věnuje.

Neduhy a stres

Král byl silný kuřák, poměrně dost pil. Měl problémy s bronchitidou a špatným krevním oběhem. V padesáti vypadal na sedmdesát. Přesto své panovnické povinnosti plnil s velkým nasazením a je považovaný za jednoho z nejlepších anglických králů.

Na počátku roku 1949 ho kvůli blokádě tepen museli operovat. Přestat kouřit ale odmítl, přísun alkoholu taky neomezil. V roce 1951 se ukázalo, že trpí rakovinou plic. Zemřel ve věku 56 let, 6. února 1952. Na trůnu ho nahradila tehdy teprve 25letá dcera Alžběta.

Londýňané nezapomněli

Vedle Winstona Churchilla byl bezesporu nejpopulárnějším mužem země. Říká se, že zármutek britských občanů nad jeho skonem byl opravdový a nepředstíraný.

Účinkují: Michal Mašek, Petr Horák
Scénář: Michal Mašek
Režie: Petr Horák
Vyrobeno Tvůrčí skupinou Regiony Český rozhlas Sever v roce 2012

Poslouchejte od pondělí 23. do pátku 27. února. Jednotlivé díly najdete po jejich odvysílání zde. Ostatní Příběhy slavných najdete v iRadiu.

autor: ČRo Dvojka
Spustit audio