Síla slova. Rotná Králíčková rozplétá kriminální příběh z prostředí soukromého rádia

23. květen 2021

Detektivka Jiřího Hubičky z rozhlasového prostředí o síle slova s Janou Strykovou v roli šikovné rotné Králíčkové. Kdo ovládá média, ovládá všechno. Manipulativní moc svého hlasu zkouší moderátor Frankie. Jak se podaří rotné Králíčkové rozplést příběh o podnikateli na malém městě? 

Účinkují: Jiří Dvořák, Jiří Ornest, Jana Stryková, Tereza Bebarová, Pavel Soukup, Petr Kostka, Daniel Šváb, Tomáš Karger, Igor Bareš, Dana Černá, Petr Pelzer, Ming tang Qin, Lucie Roznětínská, Lucie Trmínková, Simona Vrbická Koptová, Jitka Sedláčková, Michal Pavlata
Napsal: Jiří Hubička
Dramaturgie: Jitka Škápíková
Zvuk: Tomáš Gsöllhofer
Hudba: Ladislav Železný
Režie: Petr Mančal
Natočeno: 2009
Produkce: Dagmar Podlešáková

V původní rozhlasové detektivce, zasazené do současného českého města okresního formátu, zkoumá autor hry Jiří Jubička sílu a moc slova. Zavede vás do světa, ve kterém mocní bossové vládnou nejen všem hospodářským subjektům regionu, ale ovládají i média. V Síle slova je tímto bossem jakýsi Pázler.

Dvojice detektivů

Na druhé straně stojí dvojice detektivů – postarší poručík Vláčil a rotná Králíčková, mladá, snaživá, čerstvá absolventka policejní akademie.

„Pázler je podnikatelský boss okresu. Úspěšný. Asi trochu mafián. Patří mu půlka města, obchody, hospody, bordely… A taky místní rozhlasová stanice. Určitě podvodník. Policie to dobře ví. Ale co s ním? Nemůže na něj,“ popisuje autor Jiří Hubička.

Onou rozhlasovou stanicí je soukromé rádio Nox. Působí v něm zkušený moderátor vládnoucí podmanivým hlasem Frankie Bliss, skutečným jménem František Bláha. To on se rozhodne vyzkoušet moc svého hlasu v oblíbeném kontaktním pořadu Půlnoční šepot.

Za všemi těmi okny jsou nastražené uši všech našich milých notorických nespavců… A já se svým hlasem vtírám do jejich příbytků, do jejich myslí… oni mě sice nevidí, ani já nevidím jejich oči, ale tuším, že mě vnímají, snažím je pohladit, povzbudit, snažím se ukonejšit jejich bolesti… cítím se přitom trochu jako dirigent… mám nad nimi magickou moc. No není to úžasný?
Franklie Bliss v rozhlasové hře

V touze vyzkoušet manipulativní působení slov, ovlivňovat konkrétní lidské osudy, neváhá sáhnout po numerologii nebo astrologii. Každá snaha po manipulaci má ale svoje rizika a hranice. A Frankie na ně tvrdě narazí.

Ke koupi na Radiotéka.cz

Tato srážka vytváří detektivní jádro příběhu. Příběh Síly slova nabízí vzrušení plynoucí z detektivní zápletky, současně přesah založený na zjištění, že s lidskými osudy si není radno hrát.

Spustit audio

Související