Příběhy slavných: Ella Fitzgeraldová

15. červen 2015

Po smrti matky pracovala v nevěstinci a žila na ulici. I tak má 13 Grammy a společná alba s Louisem Armstrongem. Na Lady Jazz vzpomíná hudební publicista Jan Beránek se zpěvačkou Janou Koubkovou.

Už od dětství jí to Ellu Fitzgerald táhlo k umění, respektive k tanci. Její maminka ale zemřela, když jí bylo teprve 15 let. Chvíli žila s přítelem matky, ten ale krátce nato zemřel taky. Ella tedy prakticky přestala chodit do školy a našla si práci barmanky v jednom nevěstinci.

Život bezdomovce

Logo

Kvůli problémům s policií dostala nové opatrovníky. Ti ji poslali do církevní školy, odkud utekla a žila radši jako bezdomovec. Život jí změnila až výhra v soutěž mladých talentů v newyorském Harlemu. Benny Carter ji totiž krátce po soutěži přijal do známé kapely Chicka Webba. Bylo to v roce 1934.

Zrada srdce

Už v roce 1939 sestavila vlastní kabaretní scénu. Opravdovou jazzovou hvězdu z ní ale udělal její manžel Norman Granz v roce 1950. Její vrcholná kariéra v letech 1959 až 1967 vydala na 19dílný zpěvník s téměř 250 písněmi. Později ji ale zrazovalo srdce.

Hlas ano, oči ne

Měla kardiostimulátor. Skoro neviděla. Na jevišti nevydržela stát, a tak musela sedět. Ale pořád měla cit pro jazzový rytmus i pro humor a stesk lidových balad. Pořád okouzlovala barvou hlasu anebo uměním improvizace. Pořád na ni chodily davy lidí. Zemřela 15. června 1996 v Los Angeles.

Fascinující scat

Svým hlasem dokázala napodobit zvuk nástrojů celého bandu. Jako první zpěvačka populární hudby byla dokonce oceněna americkým státním vyznamenáním pro umělce. Podívejte se na unikátní video z jejího vystoupení.

Návštěva v Praze

O tom, že Lady Jazz, jak se jí říkalo, byla opravdu oblíbená na celém světě, a tedy i u nás, svědčí i její návštěva Československa v roce 1969. Přijela sem i s Louisem Amstrongem, svým dlouholetým uměleckým partnerem. Tehdy zaplnili celou Lucernu, obrovský úspěch ale měli všude, kde tehy vystoupili.


Účinkují: Jan Beránek, Jana Koubková
Připravila: Marta Růžičková
Režie: Pavel Krejčí
Vyrobeno v Českém rozhlase Hradec Králové v roce 2011

autoři: lup , ČRo Dvojka
Spustit audio