Příběhy slavných: Gilbert Bécaud

9. listopad 2015

„Je diskrétní a tajemný,“ prohlásila jeho milenka Briggite Bardot. On sám o sobě říkal, že je jako dvě osoby. Jedna píše v ústraní, druhá zpívá lidem. Nebyl hudebním experimentátorem ani novátorem. Přesto „Monsieur 100 000 volts“ exportoval francouzský šanson do světa.

„Gilbert byl mistrem světa v počtu opon. Publikum mu tleskalo jako nikomu jinému. Po jednom koncertu za něj diváci při přídavku zpívali tři čtvrtě hodiny, zatímco on dělala jen: La-la-la. Krk měl ve strašném stavu. Plival krev. Byla to hrůza,“ vzpomínal Jean-Michel Boris, umělecký ředitel Bécaudovy domovské Olympie.

Syn krupiéra, žák virtuosa

Gilbert Bécaud (1927–2001) na svět přišel jako Francouz. Jeho otec byl krupiérem v kasinu v Nice, hudebním učitelem mu tedy byl polský klavírní virtuos Ignacy Jan Paderewski. Konzervatoř ale kvůli válce nedokončil. Sloužil u letectva a po válce hrál po kavárnách, kde ho objevil šansoniér Jacques Pills.

Setkání s Edith Piaf

S ním jako pianista odjel do USA. Protože ale v angličtině znělo Bécaudovo skutečné jméno François Gilbert Silly nelichotivě (silly = hloupý), přejmenoval se. Bécaudovy písně později převzala i Pillsova manželka. Edith Piaf. Uvedla Bécauda do hudebního světa a on se tehdy rozhodl, že bude zpívat.

Monsiuer Dynamite

Už v roce 1983 vystoupil s jednou jedinou písní na jevišti pařížské Olympie. Líbil se natolik, že mu novináři dali okamžitě přezdívku Monsieur Dynamite. Dostal nahrávací smlouvu i samostatný program v Olympii. Nakonec se stal tamní legendou. Netáhl ale jen hlasem.

Krev, pot a nervy

Rukama dokresloval obsah textu. Hodně gestikuloval. Volně přecházel ze zpěvu do diskuze s publikem. Chodil prostředkem sálu. Roztančil se. O jeho zkouškách se tradovalo, že jsou to galeje. Tekl pot i nervy. Kouřil jednu za druhou, popíjel whisky a k večeru sípal. A se stejnou vervou se pustil i do filmu.

Filmový úspěch

Ve 29 letech už natáčel první snímek Země, odkud přicházím. V evropských kinech se objevil ještě před Bernsteinovým muzikálem West Side Story. Nakonec natočil filmů 5. Jeden i se svou „láskou na první pohled“ Briggite Bardot. Přesto se s ním nepojí žádný skandál.

Gilbert Bécaud vHamburku v roce 1971

Milenec Briggite Bardot

Dokonce i slavná herečka, která si rozhodně nebrala servítky, když mluvila o svých milencích, se o něm vyjádřila jen jednou: „Je diskrétní. A tajemný.“ Bécaud se svými dvěma ženami měl 5 vlastních dětí a 1 adoptované. Koupil si farmu.


Účinkují: Vladimír Krátký a Aranka Lapešová
Režie: Petr Dufek
Napsal: Josef Veselý
Natočeno v Brně

Mimo jeviště byl prý skromný a docela uzavřený. Měl sklon k samotářství. V posledních letech žil v ústraní na obytné lodi zakotvené poblíž mostu Saint-Cloud na pařížském předměstí. Tam ho také našli mrtvého.

Poslouchejte od pondělí 9. do pátku 13. listopadu. Jednotlivé díly najdete po jejich odvysílání zde. Ostatní Příběhy slavných najdete v iRadiu.

autor: ČRo Dvojka
Spustit audio