„Neboť ty miliardy lidí v podstatě drží hubu...“ Příběhy slavných: Václav Voska

14. prosinec 2015

Dvakrát zakázaný katolík. Herec vyhozený z Národního. Politik, jehož kariéra skončila dřív, než začala.

A tady stojí socha bez pochodně.
A tady běží pochodeň bez sochy.
A je to prosté. Kde končí
Člověk, začíná plamen.
A pak v tichu slyšet drmolení
Červů popela. Neboť
Ty miliardy lidí v podstatě
Drží hubu.

Tyto verše Miroslava Holuba čte Václav Voska v unikátním a odvážném dokumentu Kde končí svět o Palachově pohřbu. Natočil ho spolu s dalšími v lednu 1969 po svém vyhazovu z České národní rady. Za Alexandra Dubčeka byl totiž Voska krátce i poslancem.

Nebylo to poprvé, co byl potrestán. Třeba jeho touhu být právníkem překazilo uzavření vysokých škol nacisty v roce 1939. Po válce se Václav Voska (21. 10. 1918–20. 8. 1982) ke studiu nevrátil. Měl už o budoucnosti jiné představy. Už na střední škole totiž spolupracoval s rozhlasem.

V letech 1939–1945 už vystupoval v Divadle na Vinohradech a brzy se dostal i do Národního divadla. Po převratu v roce 1948 se stal ale na národní scéně nežádoucí. Komunismus nesnášel a navíc byl hluboce věřící katolík. Od roku 1950 se tak stal členem souboru Městských divadel pražských.

Na této scéně byl „pan někdo“ a hrál tam až do smrti v roce 1982. Ještě jednou se ale dočkal toho, že byl nežádoucí. Za normalizace. Nesměl do televize, rozhlasu a nakonec ani do divadla. Bylo to právě kvůli jeho krátké politické kariéře před rokem 1968.

Herecké mistrovství tak předvedl až krátce před smrtí. V titulní roli hry Rozhovory se Sokratem. Tam filozofoval o smrti tak, že diváky mrazilo v zádech. Po jeho smrti byly Rozhovory staženy z repertoáru. Nebylo myslitelné, aby po něm roli někdo převzal.


Další Příběhy slavných vysíláme až v týdnu od 4. ledna 2016. Prvním slavným roku 2016 bude Jan Libíček.

Účinkují: Luboš Ondráček a Sylva Talpová
Připravila: Dominika Hvorecká
Režie: Petr Dufek
V brněnském studiu vyrobila Tvůrčí skupina Regiony v roce 2013

Poslouchejte od pondělí 14. do pátku 18. prosince. Jednotlivé díly najdete po jejich odvysílání zde. Ostatní Příběhy slavných pak v iRadiu.

autoři: ČRo Dvojka , Petr Dufek
Spustit audio