Dvě utajované děti a stovky múz. Příběhy slavných: Jiří Šlitr

18. listopad 2016

Působil plaše, ale potrpěl si na luxus a zemřel s milenkou v posteli. Účinkují: Alexej Pyško a Petra Špalková.

Účinkují: Alexej Pyško a Petra Špalková
Napsala: Zuzana Ptáčková
Režie: Bela Schenková
Natočeno v roce 2016

Jiří Šlitr si přísně střežil soukromí. Choval se nenápadně, neflámoval, působil jako rezervovaný aristokrat. Taky mu v divadle říkali Rybín (že moc nemluví). Byl přímo vzorný syn. Působil plaše, ale potrpěl si na luxusní věci, auta, pořídil si vilu na dobré adrese. Takový tichý bonviván, který moc nepil a jen sem tam si zapálil dýmku. Hezký vztah měl se sestrou. Se ženami to totiž uměl. A uměl to i tajit.

Až smrt to prozradila

Svůj život spojil s herečkou a konferenciérkou Sylvou Daníčkovou. Nikdy se nevzali. Jejich láska byla bouřlivá. Zvlášť když těžko odolával dalším múzám. Patřila k nim i mladičká Jitka Maxová, která s ním o Vánocích (26. prosince) 1969 zemřela v posteli na otravu svítiplynem. Mluvilo se o sebevraždě, o vraždě a spiknutí. Vyšetřovatelé nakonec potvrdili, že šlo o náhodu.

O jeho dceři Dominice z „vedlejšího“ poměru do jeho smrti nevěděl nikdo. Teprve tříletá holčička se stala jedinou právoplatnou dědičkou. Měl ale i dalšího potomka, ještě o dva roky staršího syna Petra. V matrice otcovo jméno nenajdete. To, že je synem Jiřího Šlitra, je prý ale vidět na první pohled.

Šlitrovo umělecké diletantství

Jiří Šlitr byl rodákem z Lhoty Zálesní. Po maturitě v Rychnově nad Kněžnou pracoval ve strýcově sklárně, aby se vyhnul totálnímu nasazení. Vystudoval práva, ale bavila ho hudba. Ještě v Rychnově založil Rychnovský dixieland. V roce 1957 zhudebnil první Suchého text a ten rok ještě spolu s Ferdinandem Havlíkem založili Semafor.

Jako herci vystoupili oba Jirkové na jeviště až v inscenaci Jonáš a tingl tangl. Šlitrovo herectví bylo prkenné. Mluvil podivně vysoko postaveným hlasem, působil naivně až hloupě. Ale publikum z něj bylo nadšené. A podobné to bylo se Šlitrovým zpěvem. Jako „zpěvák-komik“ obsadil v roce 1963 i 20. místo v anketě Zlatý slavík.

Úspěch ale Šlitr slavil i jako plodný malíř a grafik. Ilustroval kolem 20 knih, vystavoval, na vojně byl výtvarníkem Ústředního domu armády. Přitom ve všem, v čem vynikal, byl samouk. „Jsem takový geniální univerzální diletant,“ říkal o sobě.

autoři: lup , Zuzana Ptáčková
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.