Vychovával vlastní dceru, přitom tvrdil, že je adoptovaná. Příběhy slavných: Oldřich Nový

Co vám seriál Bohéma neřekne? S Jaroslavem Pleslem a Marií Štípkovou.

Účinkují: Jaroslav Plesl, Marie Štípková
Napsal: Ivan Němec
Režie: Bela Schenková
Premiéra: 3. 2. 2017

Na svět přišel tři roky po bratrovi, který zemřel ještě jako nemluvně. Nakonec byly v rodině vrchního hasiče královského hlavního města děti tři. Maminka jim ale brzy zemřela. Ta „nová“ se naštěstí o rodinu starala skvěle. I později ale už jeho vlastní rodinu provázelo podivné „prokletí“.

Osudová láska

Oženil se v roce 1936. S dcerou významného bankéře Alicí Wienerovou-Mahlerovou. V té době už byl v Praze, s Alicí se ale znali ještě z Brna. O rok později přinesl domů malou Janu, vlastní dceru, o které ale mluvil jako o adoptované. Jméno biologické mámy se nikdy nedozvěděla.

Oldřich Nový se svou manželkou Alicí Wienerovou

I když na jevišti zažil konec první světové války, ta druhá ho už semlela. Alice totiž byla židovka. Herec se s ní ale odmítal dát rozvést, a tak její nástup do transportu oddálil. Až do podzimu 1944. Do transportu do terezínského ghetta tehdy nastoupil s ní. Dobrovolně. ON, který slavil úspěchy v protektorátním divadle i filmu.

Nový v nové době

Oba koncentrační tábor přežili. Alice ale brzy po návratu onemocněla schizofrenií a Nový se do nové doby nehodil ani jako herec (jeho typ) ani jako operetní režisér (opereta byla škodlivým žánrem) ani jako majitel divadla.

Že se karty obrací, to vypadalo až po roce 1968, kdy se stal režisérem vídeňského divadla. Do Vídně odjížděl už jako vdovec. Se smrtí Alice se prý nikdy nevyrovnal. Do divadelního důchodu šel v 75.

Poslední televizní roli si zahrál o tři roky dřív v seriálu Taková normální rodinka. Za svůj „poslední opravdový film“ ale považoval Pytlákovu schovanku (1949). Zemřel v roce 1983 ve věku 84 let.

autoři: lup , Ivan Němec
Spustit audio

Související