Daniela Fischerová: Cesta k pólu. Příběh o hledání smyslu života na samém jeho konci

12. únor 2023

Spisovatelka, dramatička, scenáristka, publicistka a pedagožka Daniela Fischerová, jedna z předních rozhlasových autorek, slaví 75. narozeniny. Poslechněte si její hořkosladkou komedii s Jiřinou Jiráskovou a Josefem Somrem v hlavních rolích. Ocitli za zenitem aktivního života a mají společné místo – domov seniorů. Touhy, sny, nesplněná přání, zklamání, malichernosti i podstatné události se volně prolínají a skládají v neveselý, přesto ne beznadějný lidský příběh.

Účinkují: Jiřina Jirásková, Josef Somr, Viola Zinková, Bořivoj Navrátil, Vilma Cibulková, Zdeněk Hess, Miriam Kantorková, Hana Brothánková, Jan Polívka
Dramaturgie: Martin Velíšek
Hudba: Marko Ivanovič
Režie: Hana Kofránková
Natočeno: 2007

Paní Mája, bývalá herečka, je hvězdou domova důchodců. Ač ona sama už od života nic nechce a rezignovala na všechno kromě višní v čokoládě, vína a žvanění, svými hlasovými cvičeními a poněkud cynickými vtipy okouzluje své okolí. Mezi její největší obdivovatele patří Pan Evžen, kdysi úderník a poté workoholik. Nežitý život ho zavaluje jako lavina.

Události se dají do pohybu, když do domova nastoupí nová sportovní referentka Rút, bývalá reprezentantka v cyklistice. Pro stařičké osazenstvo vymyslí novou aktivitu – nakoupí rotopedy a vyzývá staroušky k trochu jalovému cyklistickému závodu, jehož virtuálním cílem je severní pól. V panu Evženovi získá nadšeného závodníka, v paní Máje zarytou odpůrkyni.

Čtěte také

Reprízu inscenace vysílá Český rozhlas Dvojka u příležitosti 75. narozenin autorky. „Rozhlasová hra je nejkrásnější a zároveň nejtěžší žánr, který jsem kdy zkusila,“ přiznává dnes Daniela Fischerová. „Jen ten, kdo to sám dělá, ví, jak těžké je odvyprávět příběh jen prostřednictvím hlasů. V divadle hercům pomáhá kostým, rekvizita, scénografie, světlo, mimika, gesto, pohyb po jevišti… Rozhlasový herec má jen uzounkou hlasovou štěrbinu a ta musí vytvořit charakter, situaci i příběh. Měla jsem štěstí na výborné herce, za všechny vzpomenu na Eduarda Cupáka (Zapřený Albert aneb Příběh o žalu a lži) a na Jiřinu Jiráskovou (Cesta k pólu), a měla jsem štěstí na skvělou režisérku Hanu Kofránkovou. I po letech děkuji rozhlasu, že mi tu příležitost dal.“

Další hry a četby poslouchejte živě na Dvojce a po odvysílání ještě po dobu čtyř týdnů online – na webu dvojka.rozhlas.cz nebo v aplikaci mujRozhlas. Rozhlasové hry i audioknihy jsou k poslechu zdarma, není možné je stáhnout. Některé tituly najdete v prodeji na CD nebo ke stažení v mp3 na webu Radioteka.cz.

autoři: Tvůrčí skupina Drama a literatura , Renata Venclová
Spustit audio

Související