Holubí pírko. Ladislav Mrkvička v roli blázna, který jako jediný v království může říkat pravdu

6. únor 2022

Pohádka o tom, jak ušlechtilá dokáže být lež na bohatém dvoře v království akvitánském. A o tom, jestli je moudřejší někdy zalhat a jestli se bez přetvářky nikdo neobejde. 

Osoby a obsazení: Ladislav Mrkvička (blázen), Jiří Adamíra (démon), Otakar Brousek st. (král), Jana Šulcová (královna), Vladimír Dlouhý (Alard) a Vilma Cibulková (Sivá)
Napsala: Alena Riegerová
Dramaturgie: Eva Košlerová
Zvuk: Jiří Fuhrman
Zvuková spolupráce: Věra Fuksová
Hudba: Jiří Váchal
Režie: Ivan Holeček
Natočeno: v roce 1989

Hlavní roli v tomto příběhu má šašek, který nikdy nepoznal lidské pohlazení, vždy trpělivě snášel všechny pohlavky, facky a kopance. Šašek – blázen, který jako jediný v království může říkat pravdu. Démon ho ale láká, aby pravdu neříkal. Neváží prý víc než holubí pírko. A dokázat to má příběh dívky, které král říká Sivá.

Sivá holubice čeká na rytíře Alarda, kterému věnovala holubí pírko. Jenže holubí pírko se vrátilo bez rytíře. A šašek kvůli tomu poprvé zalže. Je snazší zalhat než vzít člověku víru? Šašek musí projít opravdu těžkými zkouškami, než dokáže zvítězit nad démonem.

Co poslouchat při běhu nebo jako kulisu v práci? Poslouchejte mluvené slovo a čtené pohádky na dobrou noc ještě týden po odvysílání on-line zdarma na portálu mujRozhlas. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly můžete najít ke stažení nebo jako podcast na webu Radioteka.cz.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související