Anna Jurásková: Vo Ančeti a Kilijánkovi

8. říjen 2023

Princ Kiliján se nemůže rozhodnout, kterou z nabízených nevěst si má vzít za ženu. Jedna je moc velká, druhé se zase nedostává, třetí je spíš bodlák než růže, a tak to jde kolem dokola! Anče je nejkrásnější děvče široko daleko. Ale také nejlínější! Od práce by si ruce zamazala, takže raději jen sedí a sní o princovi, který si pro ni přijede na bílém koni. Nebo snad v kočáru?

Osoby a obsazení: Josef Patočka (vypravěč), Marta Malá (Anče), Petr Štěpánek (Kiliján), Ludmila Roubíková (máma), Věra Kubánková (královna), Věra Tichánková (Medule), Helena Bendová (Hadule), Vlasta Jelínková (Květule)
Napsala: Anna Jurásková
Dramaturgie: Eva Košlerová
Zvukový mistr: Julie Vopálková
Režie: Karel Weinlich
Natočeno: v roce 1976

Další hry, četby a pohádky poslouchejte živě na Dvojce a po odvysílání ještě po dobu čtyř týdnů online – na webu dvojka.rozhlas.cz nebo v aplikaci mujRozhlas. Rozhlasové hry i audioknihy jsou k poslechu zdarma, není možné je stáhnout. Některé tituly najdete v prodeji na CD nebo ke stažení v mp3 na webu Radioteka.cz.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.