Barbora Haplová: Podvodníci

27. listopad 2017

Původní český fantasy audioseriál, ve které není prostor pro ticho. Unikátní hudební design. Účinkují Markéta Frösslová, Václav Vydra, Daniela Kolářová, Libuše Švormová...

Účinkují: Markéta Frösslová, Václav Vydra, Daniela Kolářová, Klára Suchá, Ondřej Rychlý, Libuše Švormová, Petr Jeništa, Dušan Sitek, Hana Seidlová, Tomáš Karger, Miroslav Hruška, Otmar Brancuzský a další
Dramaturgie: Lenka Veverková
Zvuk: Tomáš Pernický
Hudba: Jan Trojan
Režie: Vít Vencl
Natočeno: 2017

Šestnáctiletá Františka žije se svou matkou obyčejným a ničím nezajímavým životem. Jednoho dne jí ale přijde dopis z Ministerstva Podvodnictví. Píše se v něm, že její otec zemřel a zanechal po sobě jisté dědictví.

Kde se nachází země Podvodníků a kdo Podvodníci vlastně jsou? Byl její otec jedním z nich? Na tyto otázky se mladá a poměrně naivní dívka vydává hledat odpovědi přímo do Podvodí. Světa, o kterém dosud neměla ani tušení.

Podvodí ušima hrdinky

„Na začátku je velmi ztracená, protože není vychovaná k vychytralosti a kličkám, což jsou speciality Podvodníků. Proto se chová velmi hloupě a stále vyžaduje, aby jí někdo pomáhal. Postupně se ale začne prokousávat k vlastnímu rozumu,“ říká autorka četby Barbora Haplová o hlavní hrdince Františce (Markéta Frösslová).

Právě jejíma očima a také ušima vnímáte Podvodí, které svou špinavou, ukřičenou a bujarou atmosférou z části připomíná středověké město. Tam ale pátrání Františky rozhodně nekončí. Pod Podvodím se totiž nalézá ještě další neznámá země.

Inspirace ve vetešnictví a antikvariátech

„Baví mě vymýšlet si imaginární světy a zkoumat jejich zákonitosti. Inspirací mi byly prostory kolem mě: antikvariáty, vetešnictví, bazén na Výstavišti a lidé, co křičí v hospodě a v tramvajích...“ dodává autorka, kterou ovlivnily například knihy Harry Potter, Pán Prstenů, Farma zvířat, 1984, My nebo Den trifidů. Nyní ji baví seriály Rick a Morty nebo Black Mirror.

V režii Víta Vencla vznikla výjimečná četba, ve které není prostor pro ticho. Spolu s Františkou se propadnete do směsice tajuplných zvuků a ruchů, jež jsou všude kolem. Země Podvodníků však rozhodně není ilustrována realistickými a popisnými zvukovými prostředky. Naopak. Hudební plochy a atmosféry Jana Trojana umě vytvářejí svět, o kterém jste ještě neslyšeli.


Web Hry a četba nabízí mluvené slovo zdarma on-line ještě týden po odvysílání. Audioknihy nejde stáhnout.

autor: Barbora Haplová
Spustit audio

Související