„Byla jsem tehdy blbá.“ Příběhy slavných: Jiřina Jirásková

17. červen 2016

Chtěla svět zachraňovat, jenže... O málo známé tváři herečky v 5 samostatných audiích uvnitř článku. Účinkují Kristýna Frejová a Igor Bareš.

Ještě kolem 14 chtěla být Jiřina Jirásková jeptiškou. Po válce se rozhodla měnit svět jinak, být angažovaná. A tak v 16 vstoupila do KSČ. Na konci 60. let na protest proti odvolání ředitele „svého“ Vinohradského divadla Františka Pavlíčka z KSČ vystoupila. A stala se hned nežádoucí. Na 13 let.

Byla jsem tehdy blbá

Vrátit se mohla až v 80. letech. Podepsala Antichartu. V roce 1989 naopak podepsala petici za propuštění Václava Havla z vězení (jejím oblíbeným politikem ale byl vždy jen Václav Klaus). Na své angažmá v kauze uvěznění herečky Jiřiny Štěpničkové by prý raději zapomněla: „Byla jsem tehdy blbá a věřila v nový režim,“ hodnotila po letech.

Láska s Brodským a Formanem

Málem si vzala Vlastimila Brodského. Těsně před svatbou se ale vymluvil na nemocnou babičku. Imponoval jí i Miloš Forman, ale žít se s ním nedalo. Celoživotním (27 let) partnerem se jí stal režisér Zdeněk Podskalský. Nikdy se nevzali, ani nebydleli v jedné domácnosti.


Účinkují: Kristýna Frejová a Igor Bareš
Napsal: Radek Brož
Režie: Bela Schenková
Natočeno v roce 2016

Nemít děti

Rozhodnutí nemít děti považovala za své nejhorší. Tak se rozhodla pomáhat: starala se o maminku, byla velvyslankyní dětského fondu UNICEF. Taky (neúspěšně) kandidovala do Senátu za ODS Václava Klause.

Malé výšky, zato předlouhého jména

Narodila se Praze, klášterní gymnázium ale studovala v Kutné Hoře. Vyrostla do výšky pouhých 156 cm, zato jméno, to měla dlouhé: Jiřina Věra Hedvika Anna Jirásková. Jako dítě měla vždy vykulené oči a nos nahoru. Asi i proto tak pak milovala francouzské buldočky.

Ostatní audiozáznamy Příběhů slavných najdete taky v Archivu pořadů.

autoři: lup , Radovan Brož
Spustit audio