Christian Giudicelli: Kolečko po závodní dráze

24. květen 2020

Hra o životě mazánka, který nenaplnil očekávání. Hrají Jan Hartl, Martin Myšička, Jana Stryková, Taťjana Medvecká, Jan Cina a další. Poslouchejte do neděle 31. května 2020.

Účinkují: Jan Hartl, Martin Myšička, Jana Stryková, Taťjana Medvecká, Jan Cina, Petra Špalková, Ivan Řezáč, Václav Vydra, Marek Holý, Matěj Převrátil, Mikuláš Převrátil, Tomáš Novotný, Anna Theimerová, Zdeněk Maryška, Adam Ernest, Jitka Jirsová, Antonín Hardt, Elizaveta Shvachko, Dana Pešková, Eliška Boušková, Jindřich Skokan, Sebastian Vopěnka, Vojtěch Jiří Podrazil, Vít Říha, Dana Reichová, Vanda Chaloupková, Alena Bazalová, Jiří Knot, Bedřich Švácha, Tomáš Pergl a Petr Šplíchal
Dramaturgie: Václava Ledvinková
Překlad: Jan Cimický
Hudba: Kryštof Marek
Režie: Dimitrij Dudík
Natočeno: 2014

Hra francouzského autora nemá se sportovním prostředím nic společného. Její název odkazuje spíš na to, že život hlavního hrdiny Chrise sledujeme prostřednictvím jeho vlastního vyprávění od narození až do smrti.

Plány troskotají

Chlapec ze středostavovské pařížské rodiny je od malička utvrzován rodiči, že je výjimečným talentem, kterého čeká v životě závratná kariéra a vysoké společenské uznání.

S běžným životem je maminčin mazánek a školní premiant Chris konfrontován jenom díky přátelství s proletářským chlapcem Patem, které přes otcovy zákazy přetrvá celý život.

Všechny velké Chrisovy životní plány postupně ztroskotají. Místo vytoužené dráhy slavného spisovatele nakonec skončí jako řadový učitel s tuctovým osudem příslušníka střední třídy.

O autorovi

Francouzská herečka Annie Girardot a Odette Joyeux ve hře Premiéra mládí od Christiana Giudicelliho (23. 9. 1987, Paříž)

Christian Giudicelli je ve své vlasti uznávaný prozaik a dramatik. U nás je známý hlavně jako autor hry Premiéra mládí, kterou napsal pro legendární herečku Annie Girardotovou. Jak v Premiéře mládí, tak v Kolečku se ukazuje jako zkušený interpret nenaplněných tužeb, které má téměř každý z nás.

Antihrdina Chris opouští na konci příběhu život, aniž by naplnil své sny. Jeho zbytečný život ale může posluchači připomenout, že – řečeno se Senecou – život má takový smysl, jaký mu dáme.

Poslouchejte mluvené slovo a čtené pohádky na dobrou noc ještě týden po odvysílání on-line zdarma na portálu mujRozhlas. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly můžete najít ke stažení na webu Radioteka.cz.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio