„Doporučuju, vole, kachničku!“ Fejetony Jiřího Melíška

24. srpen 2015

Pozor: 5 audií uvnitř článku. Čte Jiří Melíšek a Eduard Hrubeš.

Jiřího Melíška můžete znát třeba jako scenáristu seriálu o Robotu Emilovi nebo rodinného filmu Ať žijí duchové. My vám ho představíme v roli rozhlasového publicisty, jak glosuje situace všem dobře známé.

Třeba jako všudypřítomné vaření. „Recepty, rady a akční způsob vaření Zdeňka Pohlreicha, to je něco tak jedinečného, že si člověk zvykne i na to jeho vole,“ píše autor ve fejetonu O jídle. Bojí se jen, že to „vole“ přijmou i číšníci: „Doporučuju, vole, kachničku!“

Stejně jako je v kurzu vaření, frčí i cestování. „Dneska si vzpomenete a zítra můžete být kdekoli.“ Ve fejetonu Dovolená ale autor vzpomíná na polistopadové začátky autobusové turistiky: „Jsme svobodní, ale švorc!“

Všímá si i zvláštního jevu cestujícíh v MHD, kde mobily postupně převálcovaly rodokapsy, ahoje i autory světových jmen a intelektuální čtivo. „Mobil, to je kulturní revoluce,“ čte Eduard Hrubeš slova Jiřího Melíška.

Autor zabrousí i do světa zvířat. Kvůli hlídání psa musí totiž prostudovat příručku Umění jak jednat s lidmi: Hlídač parku. Fejetony Máme rádi zvířata čte opět Eduard Hrubeš.

Stejně jako zamyšlení nad jedním běžným pozdravem. Hezký den! Jak pro koho…

Poslouchejte exkluzivně pouze na webu. Anebo si je stáhněte v mp3 a poslouchejte v autě, u vody, na zahrádce…

Další fejetony známých novinářů a spisovatelů můžete slyšet ve vysílání Dvojky třeba o víkendu v rámci pořadu Kolotoč.

autor: rota
Spustit audio