Gilbert Keith Chesterton: Kletba rodu Darnawayů. Detektivka s otcem Brownem

15. říjen 2022

Nenápadný detektiv otec Brown patří mezi nejslavnější světové slídily, jako jsou Sherlock Holmes, Hercule Poirot nebo komisař Maigret. Na rozdíl od nich je ale specialistou na zločincovu duši. Logika vraždy je pro něho především tragickou logikou motivace. A ví, že zvlášť v bohaté společnosti se daří neřesti, neboť tato „třída neuznává žádnou vládu, ani vládu zákona“. 

Anglický spisovatel a dramatik Gilbert Keith Chesterton považoval detektivku za jeden z nejvyšších uměleckých žánrů. Protože v srdci zločinu se podle něj skrývá existencionální otázka po smyslu života. Napsal přibližně osmdesát knih, několik set básní, kolem dvou set povídek a několik her.

Osoby a obsazení: Václav Poul (otec Brown), Jan Bílek (Harry Payne), Jiří Kalužný (Tom Wood), Filip Richtrmoc (doktor) a Kristýna Kociánová (Adelaida)
Napsal: Vladimír Zajíc podle povídka G. K. Chestertona
Dramaturgie: Zuzana Vojtíšková
Překlad: Ludmila Hanzlíková
Zvuk: Leoš Sedláček
Hudba: Jiří Štusák
Režie: Pavel Krejčí
Natočeno: v roce 2014

Co poslouchat při běhu nebo jako kulisu v práci? Poslouchejte živě ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky anebo pak zdarma na jejím webu. Stránka Hry a četba nabízí mluvené slovo zdarma on-line ještě týden po odvysílání. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly najdete v prodeji na CD nebo ke stažení v mp3 na webu Radioteka.cz. Další audioknihy zdarma najdete i jako podcast na portálu mujRozhlas.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související