Ivanka Devátá: Jako nějaká zapšklá stařena

23. srpen 2015

Čtyři fejetony v jedinečném autorském podání.

Ivanka Devátá byla 34 let herečkou Realistického divadla v Praze. Objevila se i před kamerou. Poprvé dokonce už v roce 1957 v prvním širokoúhlém česko-francouzském filmu V proudech.

Po odchodu do důchodu se proslavila jako oblíbená spisovatelka a glosátorka. Taky její rozhlasové fejetony vynikají uměním ironie nebo i sebeironie, s jakou se dokáže podívat na moderní výrobky ve světle rostoucího věku.

Ve fejetonu Že by skulinka? se zamýšlí nad tím, co může být pro seniora bránícího se na ulici přepadení „nepřiměřená obrana“. A jestli náhodou zločinci netrpí Alzheimerem daleko častěji než lidé pokročilého věku.

Fejeton Dva názory popisuje jednu běžnou cestu pražskou tramvají. Kam může vést tzv. volná výchova? A pokud se jí nelíbí, znamená, že je zapšklá stařena?

Naivka zase rozvádí známou otázku: Co se stane s obrázky tetovaných a pokérovaných mladých lidí, až zestárnou a jejich kůže zvrásní?

Kdy přijde čas, kdy si člověk musí pověsit mobil na krk, aby ho neztratil? O tom vypráví fejeton Dvojí metr. Má vůbec význam se takhle ptát?

Poslouchejte exkluzivně pouze na webu. Anebo si je stáhněte v mp3 a poslouchejte v autě, u vody, na zahrádce…

Další fejetony známých novinářů a spisovatelů můžete slyšet ve vysílání Dvojky třeba o víkendu v rámci pořadu Kolotoč.

autor: rota
Spustit audio