Jean Anouilh: Romeo a Jana. Parafráze shakespearovské tragédie jako milostného trojúhelníku

20. květen 2023

Julie je líbezná dívka s čistou duší, pracovitá a poctivá. Není divu, že si ji zamiloval Frederik, chlapec z lepší rodiny, také on čestný, upřímný a láskyplný. Dokonalý pár. Až do okamžiku, kdy v doprovodu své velitelské matky přijíždí Frederik do Juliiny rodiny, aby tu obřadně požádal o ruku své vyvolené... Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Účinkují: Jan Dolanský (Frederik), Andrea Elsnerová (Julie), Tereza Dočkalová (Jana), David Novotný (Lucien), Taťjana Medvecká (matka), Miroslav Hanuš (otec) a Josef Somr
Dramaturgie: Klára Novotná
Překlad: Daniela Jobertová
Hudba: Marko Ivanović
Režie: Hana Kofránková
Natočeno: 2016

Namísto obřadu na překvapenou městskou návštěvu čeká chátrající dům a v něm tři zkrachovalé existence. Juliin otec je povaleč povznesený nad přízemní starosti o domácnost, bratr Lucien, kterému utekla žena, utápí svou křivdu ve víně a sestra Jana se po nocích prodává majiteli místního zámečku. Korunu trapné návštěvě nasadí Frederikova matka, když ve snaze zajistit alespoň trochu důstojný oběd podřízne Janina mazlíčka, ochočené kuře Leona.

Andrea Elsnerová

Pro ubohou Julii není ovšem ostudné představení vlastní rodiny poslední ránou. Frederik a divoká, živelná Jana se do sebe zamilují – bezhlavě, zoufale a bez možnosti návratu. Rozhodnou se pro útěk, záhy je ale i jejich vztah vystaven osudové zkoušce. Julie se ze žalu pokusila otrávit a Frederik se musí rozhodnout, který hlas ve svém nitru poslechnout. Svou vášeň, která plane pro Janu, nebo svůj rozum, něhu i soucit, které ho volají k Julii?

Tak jako ve slavné Shakespearově tragédii, ani ve hře Jeana Anouilhe z roku 1946, která svým názvem alžbětinské drama parafrázuje, nemůže příběh lásky skončit jinak než smrtí – i když ta v tomto případě není způsobená zbytečnou nenávistí a vnějšími překážkami, ale stává se jediným možným východiskem.

Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.