Karel Čapek: Pohádka pošťácká. Vyprávění o zatoulaném psaníčku a poštovních skřítcích

2. červenec 2023

Na poštovním úřadě pracuje listonoš Kolbaba, který celý rok hledá adresáta zatoulaného psaníčka. Podaří se mu to? A co důležitého zjistí? V příběhu vystupují i skřítkové, smutný šofér František a nešťastná slečna Marie. Poslechněte si jednu z prvních rozhlasových pohádek vůbec!

Dramatizace: Lubomír Vaculík
Účinkují: Stanislav Neumann, František Kovářík, Josef Vošalík, Vladimír Hlavatý, Artuš Kalous, Milan Mach, Bedřich Bobek, Bohumil Křížek, Lída Plachá, Lída Otáhalová, Luba Skořepová, Jindra Hollmanová, Jiří Horčička
Dramaturgie: Alena Břízová
Hudba: Vilém Prokop Mlejnek
Režie: Jiří Horčička
Natočeno: 1956

Pošta byla od svého vzniku místem tajemným a mocným, což si ověřil i pošťák a listonoš pan Kolbaba. Jednoho dne si sednul ke kamnům, usnul a zůstal na poště zamčen přes noc. Zjistil tak, že v noci pracují v úřadě skřítkové. Kontrolují, co lidé přes den udělali, a napravují jejich chyby.

Když si pan Kolbaba se skřítky zahraje karty s nedoručenými dopisy, dozví se, že každý dopis má svou hodnotu podle toho, co je v něm psáno. Záleží na tom, jestli si lidé píší jen z povinnosti, nebo naopak z přátelství či z lásky.

Na druhý den objeví pan Kolbaba dopis z lásky, na který jeho pisatel zapomněl napsat adresu. A tak se rozhodne, že ho musí doručit, i kdyby měl projít celý svět. Hodí si přes rameno pošťáckou tašku a vydá se hledat slečnu Mařenku, kterou žádá o ruku její milý, šofér Frantík.

Další hry a četby a pohádky poslouchejte živě na Dvojce a po odvysílání ještě po dobu čtyř týdnů online – na webu dvojka.rozhlas.cz nebo v aplikaci mujRozhlas. Rozhlasové hry i audioknihy jsou k poslechu zdarma, není možné je stáhnout. Některé tituly najdete v prodeji na CD nebo ke stažení v mp3 na webu Radioteka.cz.

autor: ČRo Dvojka
Spustit audio

Související