Katherine Mansfieldová: Dcerušky nebožtíka pana plukovníka

10. říjen 2020

Křehký příběh dvou stárnoucích sester. Hrají Bára Hrzánová a Taťjana Medvecká. Poslouchejte do soboty 17. října 2020.

Účinkují: Barbora Hrzánová, Taťjana Medvecká, Ilja Racek, Tatina Vilhelmová, Jaroslava Obermaierová, René Přibil a Vojtěch Hájek.
Napsala: Alexandra Vokurková
Dramaturgie: Martin Velíšek
Překlad: Aloys Skoumal
Zvuk: Ladislav Reich
Zvuková spolupráce: Alena Vejsadová
Hudba: Petr Mandel
Režie: Aleš Vrzák
Natočeno: 2005
Produkce: Dana Reichová

Sestrám se po smrti despotického otce otvírají nové obzory. O tom, jestli budou skutečně netušené, musí rozhodnout ony samy.

O autorce

Katherine Mansfieldová (1888-1923), vlastním jménem Kathleen Mansfield Beauchampová, byla novozélandská prozaička a básnířka. V 15 letech odešla do Anglie a takřka celý život strávila v Evropě. Po určitou dobu byla v kontaktu s Virginií Woolfovou, ale v podstatě žila izolovaně.

Vynikla jako autorka křehkých povídek, ovlivněných zejména A. P. Čechovem. Jejich děj je stručný, pozornost je zaměřena na přesně odpozorovaný detail, sloužící k vystižení charakteristiky postav, jejich citů a nálad. Je zřejmé, že její talent směřoval výše než k tomu, co dosáhla. V češtině vyšlo několik sbírek jejich povídek (Aloe, Blaho a jiné povídky, Duje vítr).

Co poslouchat při běhu nebo jako kulisu v práci? Poslouchejte mluvené slovo a čtené pohádky na dobrou noc ještě týden po odvysílání on-line zdarma na portálu mujRozhlas. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly můžete najít ke stažení nebo jako podcast na webu Radioteka.cz.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.