Klára Vlasáková: Valentýnův první den na Zemi

28. září 2018

Neobvyklé vyprávění o setkání se smrtí. S hudbou Borise Carloffa. Poslouchejte do pátku 5. října 2018.

Dvanáctiletý Valentýn si vždycky myslel, že umírají jen staří a nemocní lidé. Jaké je jeho překvapení, když mu tatínek jednoho dne oznámí, že na druhou stranu bude muset převést stejně starou Elišku. Valentýn totiž není jen tak obyčejný kluk.

Jeho rodiče se starají o to, aby lidé na Zemi odešli v pravý čas, a on po nich jednou bude muset chtě nechtě převzít toto nelehké poslání. Ze znuděného a věčně otráveného kluka se stane někým, kdo chápe smysl svého budoucího řemesla.


Pohádka o Valentýnovi a o všech, které potkal během své podivuhodné návštěvy na Zemi, získala roce 2016 čestné uznání v soutěži Prix Bohemia Autor.

Inspirace Andersenem a Lindgrenovou

Pohádkový příběh Kláry Vlasákové zaujme citlivým a vstřícným zpracováním silného tématu smrti. „Myslím, že jedním z úkolů psaní pro dětské publikum by mělo být právě pojmenovávání témat a jevů, jež sice nejsou líbivé a jednoduše interpretovatelné, ale o to víc důležité,“ tvrdí autorka

Ji samotnou prý nejvíc ovlivnily pohádky Hanse Christiana Andersena nebo Bratři Lví srdce Astrid Lindgrenové. „Nekončily nijak vesele. Ale měla jsem dojem, že se mnou jejich autoři mluví na rovinu a nesnaží se lakovat věci narůžovo, což jsem dost oceňovala,“ dodává.

Žádná mollová tónina

K hudební spolupráci režisér oslovil skladatele Borise Carloffa, jenž v sobě spojuje moderní invenčnost se zaujatou poctivostí při promýšlení scénické hudby. „Celková atmosféra inscenace by měla mít jistou harmonickou rozlehlost,ale zároveň jednoduchost, aby tak nedošlo k nepravdivým až kýčovitým klišé, kdy se věci spojené se smrtí popisují pouze v mollové tónině a navozují stísněnost,“ shrnuje svůj záměr Petr Mančal

„Naopak chci, aby inscenace měla určitou vzdušnost a světlo. Pro každého z nás bez výhrady platí biblické: Všechno má určenou chvíli a veškeré dění pod nebem svůj čas, je čas rození i čas umírání. A na tom vskutku není nic děsuplného.“


Web Hry a četba nabízí mluvené slovo zdarma on-line ještě týden po odvysílání. Audioknihy nejde stáhnout.

Účinkují: Prokop Košař (Valentýn), Viktorie Hrachovcová (Eliška), Luboš Veselý(otec), Lucie Pernetová (matka), Adam Ernest (Radovan, Eliščin bratr), Lenka Zbranková (voda), Dušan Sitek, Kajetán Písařovic, Ivana Machalová (listí), JanJankovský, Lada Jelínková, Jiří Knot (ptáci)
Dramaturgie: Lenka Veverková
Zvuk: Dominik Budil
Zvukový design: Ondřej Gášek
Hudba: Boris Carloff
Produkce: Jana Knappová, Eva Vovesná
Režie: Petr Mančal
Natočeno v roce 2017

Spustit audio