Kvůli svému prvnímu filmu zhubla za měsíc 8 kg. Příběhy slavných: Dana Medřická

15. únor 2016

Úsměvné začátky, osudová tragédie i pozdní láska. Nové zpracování životního příběhu herečky.

Dana Medřická se narodila ve stejný den jako Yul Bryner ze Sedmi statečných: 11. července 1920. Že bude herečka, se rozhodla v sedmi letech po své první návštěvě divadla. V osmi letech už v bubenečské sokolovně každou neděli hrála v pohádkách a měla troufalé představy o slávě a velké kariéře.

Hubnutí do kamery

Pod pseudonymem Dana Čechová vystupovala v Umělecké besedě a pak v divadlech v Brně a Plzni. Brzo si jí všimli u filmu. Kamerové zkoušky Nationalfilmu zvládla na výbornou. Až na tělesné proporce. Smlouvu na svůj první film Skalní plemeno podepsala až o měsíc později, když zhubla 8 kg.

Rodinná tragédie

Na jaře 1945 poznala budoucího manžela Václava Vydru. O první dítě přišli. Za 10 let se jim narodil syn Václav, v pořadí rodu Vydrů čtvrtý. Po roce 1968 vystoupila i se svým mužem z KSČ a její kádrová pověst tak byla pošramocena. Přesto přišly zajímavé nabídky.

Taková normální rodinka

Spolu s Vlastou Fabiánovou 400x vyprodaly hlediště Tylova divadla s Kočičí hrou Istvána Örkényiho. A v televizi excelovala v seriálu Taková normální rodinka nebo spolu s Karlem Högrem ve filmu Romeo a Julie na konci listopadu. Sama pozdní lásku i prožila.

Pozdní láska

Po smrti Václava Vydry si totiž vzala španělského ekonoma Artemia Preciosa Ugarteho, který v Praze přednášel na VŠE. Když Dana Medřická 21. ledna 1983 zemřela, byl to pro její obdivovatele šok. Byla titiž herečkou, kterou si národ přivlastnil.


Účinkují: Aranka Lapešová a Zdeněk Junák
Napsal: Radek Brož
Režie: Radim Nejedlý
Tvůrčí skupina Drama a literatura, v Brně 2016

Poslouchejte od pondělí 15. do pátku 19. února. Jednotlivé díly najdete po jejich odvysílání zde. Ostatní Příběhy slavných najdete v Archivu pořadů.

Spustit audio