Milena Mathausová: O krajánku Matějovi, záludném Fridolínovi a hubaté Kajetáně

26. leden 2020

Veselá hastrmanská pohádka. S Jitkou Molavcovou Miroslavem Táborským a Radkem Holubem v hlavních rolích. Poslouchejte do neděle 2. února 2020.

Vodnice Kajetána alias Jitka Molavcová má řádně prořízlá ústa. Na jejího vnuka Fridolína to ale nestačí. Ten se totiž zpronevěřil hastrmanské cti a svou babičku vůbec neposlouchá.

Rozhodl se, že bude žít na souši a dokonce by se rád oženil s místní dívkou Kordulkou. Roztahuje se a poroučí nic netušící lidské chase ve mlýně a hraje si na velikého pána.

Naštěstí se tu však objeví světem putující krajánek Matěj, který si dokáže poradit a vrátí každému, co jeho jest – vodníkovi vodu a mlýnu řádného mlynáře. Jak vyzraje na záludného Fridolína?

Účinkují: Miroslav Táborský, Jiří Köhler, Radek Holub, Jitka Molavcová, Lucie Pernetová, Viktor Dvořák, Jitka Sedláčková, JiříKnot, Ondřej Vacke, Michaela Stodolová a Sabina Valová
Napsala: Milena Mathausová
Dramaturgie: Václava Ledvinková
Hudba: Kryštof Marek
Zvuk: Milan Křivohlavý
Zvukové efekty: Tomáš Pergl
Režie: Vlado Rusko
Natočeno v roce 2012.

Poslouchejte mluvené slovo a čtené pohádky na dobrou noc ještě týden po odvysílání on-line zdarma na portálu mujRozhlas. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly můžete najít ke stažení na webu Radioteka.cz.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.