Nemožně se oblíkal. A nikdo nerozuměl jeho řečem. Příběhy slavných: John Lennon

19. srpen 2023

Imaginární rozhovor sochařky a dávné přítelkyně Sofie (hraje Jana Krausová) s hudebním publicistou Georgem (hraje Oldřich Vlach). John Lennon miloval drobnosti. Třeba ručník se svým monogramem. Ale taky obrovský Rolls Royce. Nemožně se oblíkal a těžko kdo rozuměl jeho řečem. Na jeho osobnosti se nutně podepsal problematický vztah s rodiči: otec (lodní steward) se nikdy doma dlouho neohřál a matka o něj taky nejevila zájem. Vychovávala ho tetička Mimi.

Na střední škole měl problémy s prospěchem, vedl dětský gang, kradl. Tak ale v 50. letech vypadalo dospívání většiny liverpoolských kluků. Čím se lišil, bylo že psal a ilustroval vlastní knížky. Už ve 14 letech měl první kapelu. Později se seznámil s Paulem McCartneym, Georgem Harrisonem. Vznikli Beatles.

Závislost na alkoholu, prášcích a šílenství

John byl brzy závislý na prášcích, alkoholu. Kapela se nevyhýbala ani halucinogenům typu LSD. V roce 1962 se John oženil se Cynthií, se kterou čekal dítě. Svatba byla tajná, prý aby to neuškodilo popularitě kapely. Šílenství jménem beatlemánie vypuklo naplno v roce 1963 se singlem Please Please me.

V prvních letech se snažili vyhovět každému, pak z nich ale pořadatelé začali dělat bohy. Lennon ale nesnášel lidi, kteří nechodili na koncerty kvůli muzice. Snobům se vysmíval. Na ty, co seděli v lóžích, pokřikoval: „Snažte se, ať je víc slyšet chřestění vašich šperků.“

Yoko Ono a transcendentální meditace

V roce 1965 vlna publicity zasáhla i USA. Na koncertu v New Yorku měli 55 000 fanoušků. Pro hluk prý ale neslyšeli ani sami sebe. Lidi se mohli zbláznit, ale hudba byla mrtvá. John byl nesmírně zklamaný a začal konec Beatles. K rozpadu kapely určitě přispěla i Yoko Ono.

V té době se Lennon začal zajímat o transcendentální meditaci. Chtěl zklidnit mysl. Taky kvůli tomu vyrazil do Indie. Doma měl přitom ženu a malého syna Juliana. Když se seznámil s newyorskou umělkyní Yoko Ono, bylo mu teprve 26. Nejdřív mu prý přišla moc intelektuální a vyumělkovaná. A taky byla vdaná.

Rozpad kapely a mír

V dubnu 1970 McCartney oznámil rozpad kapely. Lennon se na něj tehdy hodně naštval. Veřejnost ale z rozpadu vinila právě jeho a Yoko. Bylo jim to fuk. Natočili spolu píseň Dejte šanci míru (Give peace a chance) a pod heslem Světu mír strávili i týden v posteli za přítomnosti kamer.

Později Lennon odjel s asistentkou Yoko Ono do Los Angeles. Odloučení nefungovalo: Yoko ve 42 letech otěhotněla. Psal se rok 1977, Lennon se stáhl do soukromí, vedl rodinný život a staral se i o malého Seana.

Chůze po tenkém ledu

Bylo mu 40, žili s Yoko Ono v ústraní a ve spojení s přírodou, když se rozhodli natočit píseň Chůze po tenkém ledu (Walk on thin ice). Když odcházeli ze studia, duševně vyšinutý fanoušek Mark Chapman na něj 5x vystřelil. Za vraždu Johna Lennona dostal doživotí.

autor: Radek Brož
Spustit audio

Související