Nesmělý miláček (stovek) žen. Příběhy slavných: Vlastimil Brodský

On sám miloval jeviště. Jeho milovala spousta žen. Divaček i hereček. Nejedna se ho snažila dostat do chomoutu. Své poslední dny se ale rozhodl strávit se svým milovaným jezevčíkem.

Láska lidem komplikuje životy. A ten Bróďův hned od narození (20. 12. 1920). Jeho rodiče se totiž směli vzít, až když bylo jasné, že se dere na svět. Protože tatínek byl nemajetný, zato maminka pocházela z dobře situované rodiny ředitele sklárny.

Za jeho vlastní trable s láskou mohla jeho herecká kariéra. I když první angažmá u E. F. Buriana v roce 1939 skončilo brzy, když si pro Buriana přišlo gestapo. Brodský pak za okupace prošel několika malými divadly, po osvobození se dostal do Divadla satiry a v roce 1948 natrvalo zakotvil ve Vinohradském.

Do chomoutu

Přes svou nesmělost (nebo možná právě pro ni) se stal miláčkem žen. Zamilovaný byl do Jaroslavy Adamové. Na svatbu to vypadalo s Jiřinou Jiráskovou. Nakonec ho do chomoutu dostala tanečnice Božena Křepelková. Vztah dlouho nevydržel. Ale stačil se jim narodit syn Marek.

Naposledy se po několikaleté známosti Vlastimil Brodský partnersky svázal s Janou Brejchovou. Po čtyřech letech se jim narodila dcera Tereza. Rozváděli se, když jí bylo třináct. Spolu si ale zahráli ústřední dvojice v řadě (nejen) komedií.

Ostře sledovaný herec

Ostře sledované vlaky, film o válce, dospívání a lásce. I tady láska pomohla Bróďovi na vrchol popularity. I když tady exceloval v roli ve vedlejší roličce nacistického rady. Po úspěchu filmu potkal režiséra Vojtěcha Jasného, který ho pak obsazoval do hlavních rolí téměř každého svého filmu.

Během normalizace ale zase dostával jen menší role. Bez důvodu. Ty důstojnější mu dávala jen televize, ale až v 80. letech. Bróďa nějak ztrácel svůj šmrnc. Po revoluci na něj dopadly zdravotní problémy. Uzavřel se na chatě ve Slunečné s milovaným jezevčíkem Hugem. V obavách před nemohoucností stáří se tu 22. 4. 2002 zastřelil.


Účinkují: Jan Vondráček a Jana Stryková
Napsal: Jan Jaroš
Režie: Bela Schenková
Natočeno v roce 2016

autoři: Jan Jaroš , lup
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.