Josef Fousek: Občas se úmyslně přežírám

26. srpen 2015

Čtyři fejetony v jedinečném autorském podání.

Josef Fousek: spisovatel, básník, textař, písničkář a humorista. První verše napsal už na vojně. První knihu vydal ale až v 60. Jeho rozhlasové fejetony vtipně a s lehkou sebeironií glosují reklamy na zdravý životní styl i vlastní věk.

„Pociťuju štěstí, neboť tloustnu,“ svěřuje se třeba ve fejetonu Obezitní dieta. „Hubený nikdy nepozná, jak se člověk raduje, když vyjde pět schodů bez zadýchání.“ A čtenáře re-klamně vyzývá, aby se do toho dali taky: „Začněte tloustnout!“

Ve fejetonu Radost není almužna se zamýšlí nad tím, jak zkušenosti „nás staré opravňují k radám, i když je sami neplníme.“ Uvědomuje si ale, že i ta nejobyčejnější moudra nalézáme pozdě. A že si stejně každá generace šlape svou cestou. „Jako staří začínáme být zapšklí,“ svěřuje se. „Věříme totiž jen sami sobě.“

„Neumím se zbavit vzpomínek,“ přiznává ve fejetonu Návraty do dětství. A tohle přiznání jako kdyby představovalo úhelný kámen všech jeho rozhlasových fejetonů. Těch zamyšlení nad místy a událostmi, které ho pořád vracejí zpět v čase. Jako třeba do Staré vily.

Poslouchejte exkluzivně pouze na webu. Anebo si je stáhněte v mp3 a poslouchejte v autě, u vody, na zahrádce…

Další fejetony známých novinářů a spisovatelů můžete slyšet ve vysílání Dvojky třeba o víkendu v rámci pořadu Kolotoč. Josefa Fouska samotného můžete slyšet na Českém rozhlasu Plzeň v jeho vlastním pořadu Fouskův svět.

autor: rota
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.