Neznámá ze Seiny. Šárka Vaculíková jako dívka, která křivým svědectvím zachrání mladého vraha

4. září 2022

Na maloměstském předměstí se v předvečer loupežné vraždy objeví tajemná dívka, aby svým křivým svědectvím zachránila před vězením mladého pachatele. Jeho lásku však nezíská a skončí svůj život na dně řeky. Hra Ödöna von Horvátha, inspirovaná maskou neznámé sebevražedkyně ze Seiny, je obrazem tísnivé doby hospodářské krize před nástupem fašismu.

Osoby a obsazení: Šárka Vaculíková (neznámá), Martin Finger (Albert), Pavel Rímský (Silberling), Václav Neužil (Nicollo), Dana Černá (Irena), Kamil Halbich (Arnošt), Radek Holub (Emil), Oldřich Vlach (policista), Bohumila Dolejšová (domovnice), Týna Průchová (Klára), Klára Sedláčková-Oltová (Lucille)
Napsala: Ödön von Horváth
Dramaturgie: Renata Venclová
Překlad: Jiří Stach
Zvuk: Milan Křivohlavý
Hudba: Michal Rataj
Režie: Aleš Vrzák
Natočeno: v roce 2011

Autor se při psaní své moderní variace na věčný příběh rusalky Odiny inspiroval populárním fenoménem – maskou Neznámé ze Seiny. Věřilo se, že je posmrtnou maskou mladičké sebevražedkyně, která se utopila v Paříži koncem 19. století.

Líbezný úsměv

Tělo děvčete bylo vystaveno v pařížské márnici v naději, že bude mrtvá identifikována. Její totožnost ale zůstala neznámá. Její posmrtnou masku prý sňal pomocník v márnici, kterého dojala dívčina krása.

Uchvátil ho zvláštní, líbezný úsměv, o kterém se skoro nechce věřit, že ho do tváře děvčete vepsala smrt. Odborníci z řad lékařů později upozorňovali, že obličej utopené by nemohl mít tak ostré rysy, jako má maska.

Martin Finger a Šárka Vaculíková při natáčení Neznámé ze Seiny

Legenda začla žít vlastním životem

Příběh Neznámé ze Seiny byl několikrát zpochybněný. Ale legenda už byla na světě a začala si žít vlastním životem. Hlavně ve francouzské a německé literatuře.

V roce 1931 vydala herečka a spisovatelka Hertha Pauli v Berliner Tageblattu povídku Neznámá ze Seiny. A vyzvala přítele Ödöna von Horvátha, aby podle ní napsal divadelní hru. Výsledkem bylo autonomní dílo, které s novelou nemá moc společného.

Co poslouchat při běhu nebo jako kulisu v práci? Poslouchejte živě ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky anebo pak zdarma na jejím webu. Stránka Hry a četba nabízí mluvené slovo zdarma on-line ještě týden po odvysílání. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly najdete v prodeji na CD nebo ke stažení v mp3 na webu Radioteka.cz. Další audioknihy zdarma najdete i jako podcast na portálu mujRozhlas.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související