Po rodinné tragédii zůstal na dvě malé děti sám. Příběhy slavných: Otakar Brousek

19. srpen 2016

S Václavem Vydrou a Marií Štípkovou v 5 samostatných audiích uvnitř článku.

Otakar Brousek (12. 9. 1924─14. 3. 2014) vyrůstal u prarodičů v Lešanech. Měli obchod, on ale chtěl na konzervatoř. Jenže Němci školy zavřeli, a tak se učil soustružníkem v pražské Kolbence. Protože miloval sport, dostal se do podnikové tělovýchovy. A tam potkal i svou první lásku Danu Medřickou.

Splněný sen

Touha po divadle ho nepřešla ani po válce. Když dostal nabídku hrát v Kladně, splnil se mu velký sen. Řemeslu se učil od starších kolegů (třeba Josefa Kemra). Později ve Studiu Národního divadla pro mladé mu spolužáky byli třeba Stella Zázvorková nebo Miloš Kopecký.

Vdovec se dvěma dětmi

Po únoru 1948 studio zavřeli a taky musel na vojnu. Zároveň se oženil a narodila se mu dcera Jája. Po vojně vyzkoušel několik divadel, zakotvil až v tom E. F. Buriana. Narodil se mu syn Ťulda, ale manželka už byla nemocná. Zemřela, na dvě malé děti zůstal sám.


Účinkují: Václav Vydra a Marie Štípková
Napsala: Maria Křepelková
Režie: Bela Schenková
Natočeno v roce 2016. Premiéra

Druhá láska

V roce 1958 dostal nabídku od Divadla na Vinohradech, které tehdy patřilo armádě. Právě tam potkal baletku Luku, do které se znovu zamiloval. Vzali se a láska jim vydržela až do konce života. Stejně jako Brouskovo angažmá na Vinohradech. Zahrál si i se svými dětmi. Na jevišti Divadla ABC.

Televizní inscenace naživo

Hrál charaktery, padouchy, ale milovníky nikdy. Po roce 1989 hrál i s Francouzi a Němci (zvládal oba jazyky). V TV hrál už v době, kdy se inscenace vysílaly živě, stejně jako se živě četl i dabing. Za celoživotní práci dostal Cenu Thálie (2004). S rozhlasem spolupracoval ještě na vojně. Později dostal cenu Prix Bohemia.

Ostatní audiozáznamy Příběhů slavných najdete v Archivu pořadů.

autoři: mák , lup
Spustit audio